Dome slatki dome » Diskusije


Ukrasna trava

  • Član
    21. мај 2015.

    Festuca glauca - Plava trava


    Jedna od najomiljenijih ukrasnih trava. Najčešće se koristi u kombinaciji sa drugim perenama, a sadi se uz rubove cvetnih leja, pored staza i u kamenjare. Može da se sadi u žardinjere, i da se na taj način formiraju mali aranžmani. Raste do visine od 30 cm, a ima veoma skromne zahteve. Otporna je biljka koju ne napadaju bolesti i štetočine. Razmnožava se delenjem busena u proleće, a sadi se na razmake od 30-50 cm. Lako se deli i rasađuje, a veoma se dobro ukorenjuje. Odgovara joj vlažno, sunčano, ali rastresito zemljište
    sa dobrom drenažom. Boja joj varira od intenzivno zelene do čelično plave. Cveta u malim klasovima žuto-smeđe boje, a cveta od maja do jula meseca.


    Cortodenia sellena - Pampas trava


    Ova trava je poreklom iz Južne Amerike. Raste u kompaktnoj formi, zbijenog busena. Ima uske listove u obliku biča, a može da naraste preko jednog metra. Cvetno stablo naraste dvostruko više. Ima belu ili roze cvetnu metlicu na vrhu, koja je dugačka i do pola metra.
    Roze vrste su nešto niže i sitnije od bele vrste. Cveta u septembru i oktobru mesecu, ali metlice ostaju na biljci i preko zime. Listovi su joj sivozelene boje, a razmnožava se delenjem busena. Zimi je treba dobro uvezati i zaštititi granjem i lišćem. Najlepše deluje grupisana na travnjacima, a može se kombinovati sa drugim trajnicama (perenama), u tom slučaju je treba posaditi iza nižih vrsta. Cvet se koristi za pravljenje cvetnih aranžmana.


    Pennisetum seteceum - Rubrum


    Ova biljka ima gusti, kompaktni bokor, koji može da naraste i do 80 cm u visinu, u zavisnosti od vrste. Crveni Rubrum je malo niži, naraste do pola metra. Sadi se uz vodene površine u baštama, a suvi cvetovi se često koriste za aranžmane. Zbog svoje visine najčešće obrazuje samostalna ostrva na travnjacima. Razmnožava se delenjem korena, a može se odgojiti i iz semena. Dobro se
    ukorenjuje i lako rasađuje. Zbog svoje visine, sadi se na razmake među biljkama od 120 cm. List je tamnozelene boje, cvetovi u vidu klasa su crveno-smeđe ili bledo-žute boje. Voli sunčane položaje, dosta vode, ali joj treba obezbediti dobru drenažu jer ne voli da se voda zadržava oko korena. Ako ne raste uz vodene površine, potrebno ju je često zalevati.


    Festuca scoparia - Medveđa ćuba


    Ova trava ima gusti ježasti žbunić. Ne zauzima puno prostora, a veoma lepo izgleda u kombinaciji sa drugim travama i nižim perenama. Može se saditi i u kamenjare ili u žardinjere sa drugim biljkama. Naraste samo dvadesetak centimetara u visinu i pravi je ukras na travnjaku ili baštama. Može se posaditi uz rubove staza. Voli sunce, ali može da izdrži i veoma niske temperature, pa zato lepo izgleda i zimi. Voli dobro osvetljeno mesto, gde će imati bar nekoliko sati jake dnevne svetlosti. Treba je često zalevati, ako su dani topli, treba to raditi svakodnevno. Ponekad joj dodajte prihranu u vidu nekog sporotopivog đubriva. Otporna je na bolesti i štetočine, rijetko je napadaju biljne vaši ili rđa. U tom slučaju je najbolje pomoć potražiti kod stručnjaka i po njegovoj preporuci nabaviti sredstvo za prskanje biljke. Prskanje biljke obavite isključivo kad je vreme oblačno.