Dome slatki dome » Diskusije


Sedum - Žednjak

  • Član
    21. мај 2015.

    Sedum polako osvaja terase


    MELEM ZA OČI A I RANE


    Rod sedum obuhvata vise od 200 vrsta cvetnih biljaka koje su nastanile uglavnom umereno tople i hladne oblasti. Ime roda potiče od latinskog sedere, sto znaci umiriti. Ovo nije slucajno, jer se listovi sa sočnim sadržajem od nekih sorti koriste i kao melem za povrede.


    Biljke iz roda sedum zeljaste su trajnice sa izrazito mesnatim listovima i razgranatim nadzemnim delom, koji može biti veoma nizak, uz samo tlo, pa do visine oko 50 centimetara. Koriste se zato i kao pokrivač tla, za uredjenje ivičnjaka leja, škarpi i vrtova, naročito ako su oblikovani kamenjem - alpinumi.


    U poslednje vreme, sedum je svoje mesto našao i u ukrašavanju terasa, gde se uspešno gaji uz ostalo sezonsko cveće.


    Od ranog proleća do kasne jeseni razne forme seduma sa različitim oblicima, nijansama listova i cvetova ukrašavaju terase i balkone. Pored toga što su izuzetno dekorativne, ove biljke su i jednostavne za gajenje. Najbolje uspevaju na mestima koja su veći deo dana izložena suncu, a odgovara im obična baštenska zemlja, pomešana s malo peska. Pošto ne podnosi suvišnu vlagu, zaliva se retko, samo nešto češce u prvim mesecima razvoja.


    Sedum na terasi najlepše izgleda kada saksije u kojima ga gajimo stavimo u prikladne korpe, ćupove, različite posude od npr. bakra ili keramike, u vidu bokala i činija, u njima izgleda kao da "izvire i tece"!


    Sedum spectabile 'Brilliant' ima setlosivo zelene listove, koji predstavljaju prekrasan kontrast ostalim biljkama u vrtu, naročito travama. Cvetovi su jarkocrvenoružičasti i idealni su za rez. Sedum spectabile 'Neon' uspravnog je rasta i ima velike zelene listove. U kasno leto pojavljuju se velike cvetne glavice intenzivne crvene boje. Osim navedenih, još nekoliko se može pohvaliti atraktivnim cvetovima: 'Carmen' tamnoljubičastim, zatim 'Iceberg' belim te 'Stardust' srebrnoružičastim. Možda je najpoznatiji žednjak, koji se najčešće može naći kao ukras u vrtovima, Sedum x 'Autumn Joy'. Predstavlja hibrid, stvoren pre pedesetak godina, od vrsta Sedum spectabile i Sedum telephium. Odlikuje se velikim, naizmeničnim listovima i kasnom cvatnjom. Cvetovi su veliki, ružičastobrončani. Prilično je sličan jednom od roditelja (S. Spectabile) te se jednako uzgaja i neguje.


    Gajenje
    Žednjak se vrlo lako uzgaja. Dobro će rasti čak i u siromašnim, plitkim zemljištima. Šta više, bolje mu odgovaraju peskovita, vrlo propusna tla. Najviše će doći do izražaja na sunčanu mestu, iako će tolerisati i polusenku. Isto će tako lepo uspevati ako se redovito zaliva, ali podnet će i sušu, pa čak i povremene vlažne uslove.


    Sadnja i nega
    U jamu za sadnju dobro je staviti organskog đubriva. Biljke se sade udaljene 20 do 30 cm na dubinu na kojoj je ranije rastao u cvetnoj posudi. Nakon sadnje oko biljke se preporučuje posuti organskog komposta, pazeći da ne dospe na biljku. I na kraju, naravno, tlo oko biljke valja dobro natopiti vodom. Daljnja nega sastoji se u redovitu pregledanju biljke te obveznom zalivanju, naročito leti . Nakon što nadzemni dio zimi odumre, u proljeće biljku treba očistiti od starih stabljika i cvetova, pazeći da se ne porežu novi izdanci koji su se već počeli pojavljivati. U to vreme dobro je na površinu tla posuti malo organska đubriva.


    Razmnožavanje
    Žednjak se lako razmnožava stabličnim ili lisnim reznicama. Obično je dovoljno otkinuti list ili dio stabljike i posaditi ih u peskovito tlo. . Može se razmnožavati i dieljenjem biljke u kasno leto i jesen, iako nije od onih vrsta koje će se nezaustavljivo širiti.


    Gde saditi
    Izvrstan je za sadnju na vrtne gredice kao cvetni obrub, a može se saditi u kombinaciji s drugim vrstama u cvetne posude, koje se mogu smestiti uz mesto za sedenje u vrtu ili na terasi i balkonu. Mesto na kojem najbolje dolazi do izražaja jest kamenjar. Pri planiranju gde, kako i koliko biljaka saditi treba voditi računa da jedna biljka ne može stvoriti snažan utisak poput njih nekoliko. zato je potrebno saditi uvek tri, četiri biljke u zajedno.