Dome slatki dome » Diskusije


BILJKE ZA POZITIVNU ENERGIJU

  • Član
    01. септембар 2015.

    Postoje sobne biljke koje regulišu protok prirodne energije i uspostavljaju ravnotežu između različitih energija.
    Pred predstojeće praznike predlažemo da dekorišete stan biljkama koje će vas opustiti i dom ispuniti ga pozitivnom energijom.
    Prema feng šuiju, drevnom kineskom načinu življenja u skladu sa energijom zemlje, postoje sobne biljke koje regulišu protok prirodne energije i uspostavljaju ravnotežu između različitih energija. Pozitivnu energiju u domu doneće sve biljke koje imaju srcolike, zaobljene i mesnate listove. Tu spadaju agloneme, fikusi, krotoni, eševerije, difenbahije, primule, ljubičice, orhideje, spatifilum, begonija, gardenija, kućna sreća, pahira i nezaobilazno “drvo novca”.
    Najbolje je da biljke držite u istočnom, južnom i jugoistočnom delu doma, a idealno je da su u tom delu trpezarija, dnevna soba, terasa ili ulaz. Iako bambus nije tipična ukrasna biljka za naše područje, odličan je izbor za kuhinju ili kupatilo, jer mu je za rast potrebno mnogo vlage. Sobne palme su prikladne za velike prostorije ili hodnike.
    Ne vole suv vazduh ni visoku temperaturu, potrebno ih je umereno zalivati tokom zime, a obilnije leti. Iako puzavice (filadendron, scindapsus, bršljan, kolumnea, hlorofitum…) nisu zaobljenih listova, zbog svoje gipkosti ublažavaju oštre linije kućnog nameštaja, polica i prozora. Umesto puzavica mogu se postaviti i viseće korpe sa biljkama ovalnih listova, kao što su maranta, kalatea ili fitonija. Prema feng šuiju, najlošiji izbor su kaktusi i treba ih izbegavati.
    U ovim sve hladnijim i kraćim jesenjim danima, kada više boravimo u zatvorenom prostoru bilo bi dobro da ne zaboravite na mirisne biljke. Feng šui preporučuje da se koriste biljke i njihovi mirisi radi postizanja lične energetske ravnoteže – bolje se osećamo kada u prostoru osetimo neki miris koji nam je prijatan.
    Biljke koje nam mogu ulepšati život u zatvorenom prostoru su: bosiljak, bergamot, limun, bor, eukaliptus, jasmin, borovnica, kamilica, cimet, lavanda, nana, ruža, narandža i timijan.
    Miris bosiljka povećava osećaj sigurnosti, pojačava svest o vlastitoj snazi i omogućava lakšu koncentraciju. Možete ga držati u saksiji na kuhinjskom prozoru. Uz miris bergamota osećaćete manju potrebu za hranom, a uticaće i na smanjenje melanholije. Najbolje je da ga držite u južnom delu dnevnog boravka ili kancelarije.
    Bor možete postaviti na ulazu u stan, kuću ili terasu, jer ćete tako smanjiti napetost. Možete ga pomešati sa vodom kojom čistite dom i na taj način osvežiti prostor u kojem boravite.
    Eukaliptus je velika pomoć za one koji imaju probleme sa sinusima. Ukoliko imate prehladu, dobro je prostor ispuniti mirisom eukaliptusa, jer čisti ne samo sinuse nego i disajne organe.
    U stanu ga treba držati u severoistočnom delu, a u severozapadnom delu za one koji često putuju.
    Preporučuje se da u vazi držite samo sveže cveće, i to na sredini prostorije, jer će tako upijati mirise i toksine. Svakodnevno menjajte vodu, podrezujte ga i skidajte uvelo lišće. Izuzetak od ovog pravila je mirisna lavanda, koja može da se koristi i sušena.