Dome slatki dome » Diskusije


Održavanje starinskog posuđa

  • Leader
    09. октобар 2015.

    Ako imate posuđe od nerđajućeg materijala koje je lepo, praktično ali i skupo, ne morate posebno brinuti o njegovom održavanju. Malo tople vode i sunđer - biće dovoljni. Ali, ako se u vašoj kući zadržalo starinsko posuđe kojeg nikako ne želite da se lišite, jer su u njemu kuvale vaša mama ili baka i sve je bilo nekako ukrčkano i slatko, dobro će vam doći poneki savet o tome na koji način da ga održavate da uvek blista. Za starinsko posuđe i saveti su u istom stilu, pa ih možete primenjivati i kada ste u vikendici, daleko od blagodeti najsavremenijih hemijskih preparata za kućnu higijenu.


    Emajlirano posuđe, najčešće one lepe plave šerpe sa belim tufnicama, najbolje se čiste peskom ili pepelom. U ovakvom posuđu ne bi trebalo dugo kuvati na najjačoj temperaturi, kako emajl ne bi popucao. Ako jelo zagori, trebalo bi ga čistiti jakom sapunicom koja će u sudu ostati nekoliko sati. Sapunica će sa zidova posude skinuti sve ostatke jela i bez grebanja žicom.


    Tučano posuđe se sa spoljašnje strane trlja rastvorom kaustične sode i finim peskom. Unutrašnju stranu bi trebalo iskuvati vrelom vodom u koju ste usuli šaku ruskog čaja. Tučani tiganj ili plehovi za pečenje mesa i kolača koji su vremenom postali potpuno crni, biće ponovo kao novi ako ih istrljate kašom od drvenog pepela i ulja, nanetom na vunenu krpu. Ako se ne očisti odmah, ponovite postupak.


    Posuđe od keramike i porcelana pere se u toploj vodi sa malo nekog deterdženta. Nikada ga ne bi trebalo prelivati vrelom vodom jer će ispucati.


    Drveno posuđe se najbolje čisti finim belim peskom.


    Bakarno posuđe je lepo ali lako tamni i dobija ružne zelenkaste mrlje. Sjaj mu možete lako vratiti ako ga povremeno istrljate solju u koju ste dodali malo sirćeta. Posle ga možete isprati vodom i osušiti krpom. Dodatno se može ispolirati sa spoljne strane vunenom krpom. Ako iznutra nije kalajisano, ne sme se u njemu kuvati ni voće ni neko drugo jelo koje sadrži kiselinu.


    Zemljano posuđe, pre prve upotrebe, treba s unutrašnje strane premazati lanenim uljem, jer će tako mnogo duže trajati. Obično zemljano posuđe se ne sme držati na otvorenoj vatri, sem ako nije pravljeno posebnim postupkom od naročito preparirane pečene gline. Pere se isključivo toplom vodom.


    Predmeti od kalaja dobro se peru rastvorom deterdženta a čiste se i krpom namočenom u petroleumu.


    Mrke naslage na čajniku nestaće ako u njega sipate ključalu vodu sa sirćetom i ostavite da odstoji neko vreme.