Narodni lekar » Diskusije


Manuka med: najjači lek iz prirode

  • Officer
    27. јул 2015.

    Vekovima su ga koristila plemena sa Novog Zelenda, a danas je jedna od omiljenih namirnica glumice Gvinet Paltrou! Reč je o najzdravijem medu na svetu koji se dobija iz cveća koje raste na Novom Zelandu...


    Manuka med su vekovima koristili Maori sa Novog Zelanda zbog svog antibakterijskog dejstva koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tokom izlaganja suncu ili toploti.


    To je monoflorni med koji pčele proizvode iz cveća s manukinog drveta (lat. Leptospermum scoparium).


    Nije svaki manuka med napravljen kvalitetno. Najkvalitetniji je divlji iz nekultivisanih područja Novog Zelanda i korišćenje ovog meda obezbediće vam jači, imunitet, blistavu kožu i mnoge druge prednosti.


    Kako biste bili sigurni da koristite pravi manuka med, osmišljen je čak i način merenja čistoće UMF (Unique Manuka Factor). On je koristi na sertifikatima koji označavaju da se radi o pravom čistom manuka medu s aktivnim spojevima.


    UMF faktor/ 5-9 z/a održavanje zdravlja i imuniteta
    UMF faktor/ 10-14/ prikladan je za lečenje lakših bolesti
    UMF faktor/ 15+/ med najvišeg kvaliteta i visokog antibakterijskog delovanja i lekovitosti.
    Lekoviti manuka med preporučuje se u svakodnevnoj ishrani pa pogledajte šta sve to leči ovaj drevni med.


    Leči upalu grla


    Zahvaljujući svom antibakterijskom svojstvu manuka med je odličan za imuni sistem i štiti organizam od brojnih bolesti. Brzo deluje kod upale grla i zaceljuje rane.
    Ukoliko vam je grlo crveno i bolno, lek pripremljen od manuka meda će vas rešiti tegoba. Uzmite kašiku meda sa toplom vodom (ne sme biti ključala) i limunovim sokom.


    Poboljšava digestivni sisitem


    Manuka med poboljšava rad creva i sprečava nadimanje. Sadrži prirodni probiotik, što je važno da održavanje dobrih bakterija u crevu.


    Najbolji izvor energije


    Čist manuka med je jedan od najboljih i prirodnih načina da dobijete energiju kada se osećate umorno.


    Neguje kožu


    Osim što ojačajava imuni sistem i daje energiju, manuka med je dobar saveznik i u lepoti. Prirodan manuka med je odličan za lečenje akni i ostalih infekcija na koži. Daje koži potrebnu vlažnost i hidrira je, jer upija vlažnost direktno iz vazduha i prenosi je na kožu.


    Upozorenje: Lekari upozoravaju da je med čist šećer. Ukoliko imate problema sa unošenjem šećera, budite obazrivi pri korišćenju i konsultujte svog lekara.


    Izvor: Lisa