Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Sweet buns ( slatke pogačice )

Recept


Sastojci za kuvano testo:
100 g hlebnog brašna, 70 ml provrele vode

Sastojci za testo: 300 g hlebnog brašna, 100 g sve namenskog brašna, 80 g šećera, 20 g mleka u prahu, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 mala kašičica soli, 1 XL jaje, 175 ml vode, 60 g putera sobne temperature
i još: 16 X 3 g kockice putera, šećer, 1 žumance


Priprema:  U brašno sipati vrelu vodu, sjediniti, oblikovati u loptu, ohladiti, zaviti i ostaviti preko noći u frižider.
U vanglicu prosejati brašno, dodati šećer, kvasac, mleko u prahu,so i izmešatisve zajedno.
Dodavati po malo tople vode i kad ste dobili grubo umešeno testo dodati jaje i umesiti sve zajedno ( ovo je najbolje raditi mikserom ) i na kraju dodati testo, koje je prenoćilo u frižideru i mesiti dok se ne sjedini sve zajedno.
Na kraju dodavati po malo putera sobne temperature dok ne dobijete testo koje kad povučete rukom da izgleda tanko kao kad biste mesili testo za pite.
Pobrašniti blago radnu površinu, isipati testo i umesiti ga rukom dok ne dobijete meko i glatko testo, ne duže od nekoliko minuta.
Oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Ja sam moje testo zavila, pokrila krpom i ostavila preko noći u frižider i testo je odlično naraslo.
Sledećeg dana sam izvadila testo iz frižidera, premesila i ostavila na sobnoj temperaturi da se testo još jednom podigne.
 
Naraslo testo blago premesiti i podeliti na 16 jednakih kuglica, otprilike svaka da vam je oko 30 g.
Oblikovati kuglice da su glatke.
Pekač, veličine 20 cm X 20 cm blago premazati sa otopljenim puterom ili isprskati sprejom za pečenje i naređati kuglice ali da ima dovoljno prostora između, jer će testo još da raste.
Pokriti i ostaviti testo da još jednom naraste.
Kad je testo toliko naraslo da je popunilo prazno mesto između, makazama raseći odozgore samo jednom i u svaku zasekotinu staviti po parče putera.
Premazati sa umućenim žumancetom i posuti obilno sitnim šećerom. ( po pola kašičice na svaku pogačicu )
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene do zlaćano žute boje.
Pečene pogačice izvaditi pažljivo na tanjir i poslužiti ih sa čajem ili kafom a može i sa toplim mlekom.
 
 
Ako koriste suvi kvasac, koji ne ide direktno u brašno, razmutiti u malo tople vode ( od onih 175 ml ) i dodati šećer i ostaviti da se kvasac podigne. Isto to uradite i sa svežim kvascem.
U slučaju da nemate mleko u prahu, koristite obično kravlje mleko umesto vode..ja sam koristila mleko u prahu a verujem ako se koristi mleko umesto vode da neće ništa promeniti ukus.
 


Social Share