Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

" Pirinač " sa povrćem

Recept

Sastojci:  400 g karfiola, 250 g braon gljiva, po 1 žuta i crvena paprika, 300 g muškatne tikve, 4 struka mladog luka, 50 g lisnatog kelja, 1 mala glavica ljubičastog luka, 2 čena belog luka, 2 pune kašike sitno iseckanog peršuna, oko 30 g sušenh brusnica, maslinovo ulje, 1 kašičica italijanskog začina, po ukusu so i sveže samleven biber


Priprema:  Sve povrće očistiti, oprati i ostaviti na stranu.
U dve manje tepsije staviti muškatnu tikvu, koju ste isekli na vrlo male kockice i preliti sa malo maslinovog ulja.
U drugu tepsiju staviti očišćene i na 4 dela ( ako su sitnije, ako su krupnije na više delova ) isečene braon gljive i njih preliti sa vrlo malo maslinovog ulja i peći zajedno u rerni, koju ste prethodno zagrejali na 225°C dok voda ne ispari iz gljiva a muškatna tikva blago porumeni. Nemojte je prepeći da izgubi svoj oblik.
Izvaditi iz rerne i sipati u veću zdelu. Ostaviti na stranu.
 
U veliki tiganj sipajte malo maslinovog ulja i dodajte sitnije sečen ljubičasti luk i pržiti ga samo nekoliko minuta da omekša.
U to dodati obe paprike, koje ste očistili i isekli na sitnije kockice ( otprilike iste veličine kao što vam je muškatna tikva isečena ) i pržiti samo da paprika malo omekša, dodati sitno iseckan beli luk, lisnati kelj, koji ste oprali i iskidali na vrlo sitne komadiće, dodati kašičicu italijanskog začina i pržiti samo da kelj malo omekša.
Izvaditi i sipati u posudu sa tikvom i gljivama.
 
U isti tiganj sipati maslinovo ulje i dodati karfiol, koji ste očistili, oprali i iskidali na sitnije cvetiće, na kraju ga samleti u multipraktiku da bude kao zrno pirinča. Pržiti oko 5 minuta da karfiol omekša.
Dok se karfiol prži, iseckajte peršun, dodajte u zdelu i na kraju dodati ispržen karfiol.
Posoliti, pobiberiti, dodati sitno iseckan mladi luk, suve brusnice i sve dobro izmešajte, ali budite nežni da ne zgnječite muškatnu tikvu.
Poslužiti kao samostalni obrok za vreme posta ili kao prilog uz pečenu ćuretinu,ribu ili piletinu.

Social Share