Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Domaći hleb sa speltinim brašnom i semenkama

Recept

Sastojci:  300 g + speltinog brašna, 350 ml tople vode, 7 g suvgžog kvasca, 1 puna kašičica soli, 1 ravna kašičica šećera, 2 pune kašike semenke od bundeve, 1 puna kašika chia semenke, 1 puna kašika baby quinoa, 2 ravne kašike semenke susama, 1 puna kašika semenke konoplje ( hemp), 4 ravne kašike pahuljice ovsa, 1 kašičica maka


Priprema:  Ja sam sasvim slučajno našla speltino brašno koje je od proklijalih klica i mleveno na kamenu i znam da je ovo brašno izuzetno zdravo za upotrebu, vi koristite brašno koje imate i koje volite.
Količina vode je data za ovu vrstu brašna i za sve semenke koje su upotrebljene jer testo treba da vam je gustine kao za malo gušće od uštipaka.
 
Sve sastojke staviti u vanglicu i polako dodavati vodu mešajući kašikom.
Ja sam koristila instant kvasac koji se stavlja direktno u brašno, ako kojim slučajem koristite običan kvasac, rastvoriti ga u malo vode sa šećerom i ostavite da se podigne.
Kad ste zamesili kašikom testo, mora da vam bude testo malo gušće nego što je za uštipke, ako je potrebno dodati još malo vode ili brašna da dobijete tu gustinu.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Podignuto testo treba da bude svo u mehurima.
 
Radnu površinu obilato posuti sa brašnom i isipati naraslo testo na brašno. Ruke pobrašnite i onda svaki kraj testa povući prema unutra, okrenuti testo i pobrašnjenim rukama oblikujte u loptu.
Uključiti rernu na 225°C i staviti šerpu sa poklopcem ( najbolje je od tučenog gvožđa ili keramička ) i grejati rernu zajedno sa šerpom pola sata.
Izvaditi šerpu i vrlo pažljivo spustiti pripremljen hleb u zagrejanu šerpu, pazite da se ne opečete.
Ako hoćete, pripremljen hleb možete staviti na pek papir te zajedno sa njim spustiti u zagrejanu šerpu. Poklopiti i vratiti u rernu i peći 30 minuta zaklopljeno, otklopiti i peći još 15 minuta ili dok ne dobije lepu rumenu boju.
Pečeni hleb izvaditi pažljivo iz šerpe i ostaviti na žici da se ohladi 10 do 15 minutapa ga tek onda seći i poslužiti uz ručak.
Ovako pripremljen hleb je izvanredan, dosta je teži nego kad se priprema sa belim brašnom, tako da se i manje jede od belog, sunđerastog hleba.

Social Share