Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Rol baklava

Recept

Sastojci:

     1 pakovanje tankih kora za baklavu
     250 g mlevenih oraha
     100 g seckanih oraha ( ili mešavina koštunjavih plodova )
     150 ml ulja ili putera + 100 ml za prelivanje

    Sastojci za sirup/agdu:

     800 g šećera
     600 ml vode
     1 manji limun
     1 mahuna vanile
 
   Priprema:
 
Uzeti jednu koru ( ovog puta sam pravila baklavu sa korama iz Srbije, koje mi je donela zaova ) i četkicom premazati  sa otopljenim puterom ili uljem ( ja više volim sa uljem, a neko radi sa pola pola...vi napravite kako vi volite ).
Na početku kore ostaviti malo praznog mesta, nekoliko cm,staviti nekoliko kašika oraha, koje ste prethodno izmešali zajedno ( seckane i mlevene orahe ) i staviti 2 metalna štapića koji koristite za ražnjiće, drške da su nasuprot jedna drugoj i zaviti čvrsto u rolat.
Uzeti drugu koru i nju premazati i staviti na početak onaj prvi rolat koji ste prethodno zavili i opet zaviti čvrsto i tako uraditi i sa trećom korom.
Stavljati onoliko kora koliko volite da su vam rolnce velike.

U vatrostalnu posuduu, veličine 22cm X 33cm stavljamo rolnice, koje smo prethodno malo nagužvali gurajući početak i kraj rolata prema sredini da stane u pleh, prvo skinuti jednu žicu i ako treba pogurati još malo sa druge strane i skinuti i drugu žicu.
Tako raditi dok imate materijala.

Zagrejati ulje ( neko stavlja pola ulja pola putera, ja nisam ) i kašikom preliti rolate. Oštrim nožem iseći rolate u rolnice željene veličine. ( ovo je moj muž uradio, merio je lenjirom  da su sve rolnice iste, ja ne bih imala živaca da to radim )
Rernu zagrejati na 175*C i peći baklavu oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni, isključiti rernu, malo otvoriti vrata od rerne i ostavite je još desetak minuta da se osuši.

Dok se baklava peče, skuvati agdu.
U šerpu staviti šećer, vodu i rasečenu mahunu vanile i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok se malo ne zgusne.
Na kraju dodati kolutove isečenog limuna i izvaditi mahunu vanile.
Pečenu baklavu preliti vrelim sirupom ( ja obično pravim više sirupa, jer volim da je sočna, ko voli, može skuvati i manje sirupa ). Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i posle je ostavite u frižider da se dobro ohladi i poslužiti je hladnu.
 
Prvi put sam prelila toplu baklavu sa vrelim sirupom i svidelo mi se ( ranije je to obično bilo vruća baklava hladan sirup...ja ne vidim razliku a ni moji gosti )
Moja deca su mi jedino zamerila što nisam stavila i suvo grožđe u nju. ( oni vole baklavu sa dodatkom suvog grožđa )
Baklava je izuzetno slatka, ali nema tih zalivanih kolača koji nisu slatki...hvala Bogu da dugo mogu da stoje u frižideru.
 
 
Prijatno!!!!!

Social Share