Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Baklava sa jabukama

Recept

Malo čudan naziv, ali kako nazvati  baklavu kojoj je dodata jabuka i pikan orasi?
 
 
Sastojci:
 
 
 220 g oraha
110 g pikan oraha
80 g braon šećera
1/2 kašičice cimeta
1 velika jabuka, sečena veoma tanko
500 g kora za baklavu
120-150 g putera za premazivanje kora 
 
  Sirup:
 
200 g šećera
85 ml meda
1 štapić cimeta
125 ml vode
po prstohvat mlevenog đumbira,mlevenog kličnčica
 
Priprema:
 
Prvo skuvati agdu, možete i veče pre ili ujutru i ostaviti da se potpuno ohladi.
Sve sastojke staviti u manju šerpicu i pustiti da provri, smanjiti i kuvati na tihoj temperaturi dok se ne ukuva da ima pola smese,oko 15 -20 minuta.



Orahe i pikan orahe staviti u pleh i prepeći ih oko desetak minuta u rerni na 180*C. U multipraktik staviti prepečene obe vrste oraha,cimet i braon šećer i sve samleti ali da ipak imate male komadiće oraha.



Vatrostalnu posudu 20cm X 20cm (možete i veću, samo onda morate da povećate količinu sastojaka) premazati puterom pa staviti koru, koju ćete presaviti na pola i premazati je sa otopljenim puterom (ako ne volite ukus putera u baklavi,premažite sa uljem) i tako staviti još 4 kore, presavijene na pola što znači 5 kora presavijene na pola.Posuti sa četvrtinom smese,preko smese staviti samo jedan red tanko narezanih šnita jabuka (poprskati ih malo sa limunovim sokom ako ih isečete ranije da vam ne pocrne),preko jabuka posuti još smesom od oraha, tako da za taj prvi red treba da utrošite 1/3 smese od oraha.



Ponoviti još jednom sa 5 kora presavijenih na pola i premazanih sa puterom pa opet posuti sa smesom od oraha i staviti drugu polovinu šnita od jabuka i opet posuti sa smesom od oraha, tako da u ovaj drugi red potrošite još jednu trećinu oraha. Staviti ponovo 5 kora presavijenih i premazanih i na kraju zadnju trećinu smese od oraha. Sada se više šnite od jabuka ne stavljaju.Završiti baklavu sa još 5 presavijenih i premazanih kora.
Oštrim nožem iseći na 16 kvadrata.

Peći na 180*C oko 40 minuta ili dok vam fino gornja kora ne porumeni.
Toplu baklavu preliti sa hladnom sirupom.
Ostaviti da se ohladi i poslužiti sobne temperature ili još bolje, ostaviti je preko noći u frižider i poslužiti sledeći dan ( ako možete toliko da sačekate).

 

        Prijatno!!!

Social Share