Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kajsije sa Nila - Srž sa karamelizovanim crvenim lukom

Recept

Mislim da sam jednom ranije pisala ,kako obično u nekoj antikvarnici knjiga kupim punu kutiju knjiga, onako daj šta daš cena ,nemajuci pojma šta je u njoj .Ali nikad se do sad nisam razočarala uvek je tu bilo ponešto za mene.Interesantnih inskripcija ,ako su knjige bile poklonjene,a po neki put i pravo malo bogatstvo..kao npr.knjiga o našem slikaru, Stjepanu Vukmanoviću koga su još zvali  Utrilo von Schwabing   ,koju sam poklonila dalje, a koja vredi malo bogatstvo.
E u takvoj kutiji sam našla i ovu knjigu sa  naslovom u blogu.I gle moje neizmerne sreće..knjiga nije samo autobiografija pisca ,vrlo vrlo interesantna i odvija se, se izmedju Pariza i Kaira i naravno kuhinja u oba grada.
Sad moram da se obuzdam da ne počnem da je prepričam od početka do kraja.Puna je interesatnih recepata, posete pijacama,interesantnih kuvara koji su prolazili kroz obe kuće i naravno emocija, jer opisuje sve od detinjstva pa do kasne starosti pisca.
Neke od jela već znam, a na neke me je podsetila da nisam odavno pravila, a neke ću tek još da učim da pravim, pa ću vam javiti.A da, pisac je:
Colette Rossant
 
A recept je:
Srž sa karamelizovanim crvenim lukom
 
 Operi 6 govedjih kostiju u hladnoj vodi.Moj mesar je meni ovo lepo isekao.Stavi u lonac 2 litre bistre supe.Dodaj ovome jedan crni luk,isecenu šargarepu i nekoliko komada celera.Ovo kuvaj na niskoj vatri 15 minuta.Dodaj koske i kuvaj jos 20 minuta..
Onda ih izvadi i stavi u tepsiju i peci u predgrejanoj rerni  na 200 stepeni Celzija oko 15 minuta..
Služi sa grubom morskom solju i karamelizovanim crvenim lukom.
 
 
 
 
Karamelizuj crveni luk,tako što čes ga iseći na tanke kriške i dinstati na puteru .Potrebno je oko 6 glavica srednje veličine.Ja dodam malo šečera i malo crvenog vina,so i biber.Gotovi su za oko 30 minuta.S vremena na vreme mešaj.

Social Share