Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Da li je vreme da promenite ishranu vašeg ljubimca?

Recept

Vrlo je važno da ishrana ljubimca bude zdrava i dobro izbalansirana i da zadovoljava sve njegove specifične potrebe. Mišljenje da naši ljubimci treba da jedu istu hranu čitav život odavno je opovrgnuto. Činjenica je da se način ishrane prilagođava potrebama ljubimca, pa vremenom u zavisnosti od uzrasta, zdravlja i stepena aktivnosti izbor hrane i obroci se koriguju. Ukoliko već neko vreme razmišljate ili se dvoumite da li da uvedete neke izmene u jelovnik vašge ljubimaca, možda će vam ovaj tekst pomoći da se odlučite. Naravno uvek potražite i savet veterinara.

promena ishrane ljubimaca

Predstavljamao vam šest stvari na koje treba da obratite pažnju i koje vam jasno ukazuju na potrebu ljubimaca za promenom u ishrani:

Suva dlaka, bez sjaja
Ishrana bogata masnim kiselinama veoma je značajana za zdravu kožu i dlaku vašeg ljubimca. Ukoliko je dlaka bez sjaja i suva vreme je da obroke vašeg ljubimca obogatite Omega 3 i Omega 6 kiselinama.

promena ishrane ljubimaca. 1jpg

Slabost i letargičnost
Ukoliko je vaš ljubimac nedavno pretrpeo neki stres, bio je bolestan ili je imao operaciju normalno je da će biti manje aktivan. Dijeta bogata antioksidansima mnogo će pomoći vašem krznatom prijatelju da ojača imuni sistem, vratiće mu energiju, a ubrzće i oporavak. Međutim, ukoliko je vaš ljubimac odjednom počeo da ispoljava slabost i nedostatak interesovanja za bilo kakvu aktivnost, pre nego što mu promenite ishranu obavezno se posavetujte sa veterinarom.

promena ishrane ljubimaca. 2jpg

Godine
Uzrast ljubimca dosta zavisi od njegove veličine. Uglavnom se smatra da ljubimci ulaze u zrelije doba između 5 i 7 godine. S godinama potrebe u ishrani ljubimca se menjaju pa se uobičajeni jelovnik mora korigovati. Hrana namenjena za starije ljubimce sadrži manje kalorija i najčešće je bazirana na većoj količini ugljenih hidrata i vlakana i naravno pravillnim odnosom esencijalnih hranljivih materija. Osim toga na tržištu se danas može naći hrana namenjena ljubimcima svakog uzrasta pa i onima u starijoj dobi.

promena ishrane ljubimaca. 3jpg

Gojaznost
Prekomerna težina može da se javi u bilo kom periodu života. Ukoliko primetite da stomak vašeg ljubimca veći nego inače i ukoliko ne možete da osetite rebara vašem krznenom prijatelju sigurno je vreme za dijetu. Naravno uvek je dobro ljubimca odvesti kod veterinara koji će tačno utvrditi da li je u pitanju gojaznost i posavetovati vas o promenama koje treba da uvedete u svakodnevnoj ishrani vašeg „prijatelja“. Preterano hranjenje ljubimca, previše poslastica između obroka, smanjena fizička aktivnost kao i genetski faktor, uglavnom su glavni krivci za višak kilograma.

promena ishrane ljubimaca. 4jpg

Boja i čvrstina izmeta
Izgled izmeta, boja ili čvrstina često su jasan pokazatelj da vašem ljubimcu hrana koju konzumira ne prija. Nekada je u pitanju netolerancija na pojedine sastojke, nekada prehlada… Odvedite ljubimca veterinaru da tačno utvrdi šta je problem i da vas uputi na pravi režim ishrane koji će vašem ljubimcu obezbediti odgovarajuću količinu vitamina, minerala, proteina, ugljienih hidrata, vlakana i drugih neophodnih hranjivih materija.

promena ishrane ljubimaca. 5jpg

Konstantno češanje
Vaš ljubimac se danima konstantno češe. Nema buve ili krpelje, ali svrab ne prestaje. Ovakvo ponašanje ljubimca često ukazuje na alergiju na neki sastojak u hrani koji svakodnevno konzumira. Pre nego što počnete da radikalno menjate ishranu vašeg ljubimca, odvedite ljubimca kod veterinara. Kada se utvrdi koji sastojak izaziva probleme prilagodite jelovnik vašeg ljubimca njegovim potrebama.

promena ishrane ljubimaca. 6jpg

Social Share