Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Slatke zemičke

Recept

Sastojci
500 g brašna
1 jaje
300 ml mleka
50 g putera
70 g šećera
80 g suvog grožđa
prstohvat soli
2 kašičice suvog kvasca
1/2 kašičice mlevenog cimeta
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
narendana korica limuna

Za premaz:
1 jaje
1 kašika mlake vode

Za glazuru:
50 g šećera u prahu
1 kašika mleka
1 kašika sveže ceđenog limunovog soka

Priprema
Staviti mleko na šporet da se lagano zagreva. U manju činiju staviti kvasac, kašičicu šećera i brašna i dodati malo toplog mleka. Pustiti da nadolazi.

U preostalo toplo mleko staviti puter da se lagano otopi. U dublju činiju umutiti jaje i šećer, dodati so, cimet, karanfilić i limunovu koricu.
Dodati smesu toplog mleka i putera, nadošli kvasac i blago promešati. Postepeno dodavati brašno i na kraju dodati suvo grožđe. Testo premestiti na radnu dasku posutu brašnom i dobro izraditi. Testo premestiti u dublju činiju podmazanu sa vrlo malo ulja, pokriti celofanom i pustiti da nadolazi na sobnoj temperaturi.

Jednom nadošlo testo premesiti u činiji i pustiti da nadolazi. Tako nadošlo testo izručiti na radnu dasku blago posutu brašnom, kratko izraditi i napraviti 12-14 zemički (zavisi kako volite, veće ili manje).
Zemičke slagati jednu do druge, ostavljajući između njih malo slobodnog prostora, u pleh podmazan puterom i blago posut brašnom. Prekriti celofanom i pustiti da nadolaze u plehu oko 30 min.
Umutiti jaje i kašiku mlake vode i premazati dobro svaku zemičku. Vrlo oštrim nožem, na svakoj zaseći krstić i staviti u već zagrijanu rernu na 375°F da se peku. Peći oko 30 minuta, zavisi od šporeta.

U međuvremenu dobro izmešati šećer u prahu, mleko i limunov sok. Pečene zemičke izvaditi iz rerne i staviti po svakoj malo šećerne glazure.
Zemičke izvaditi iz pleha, premestiti na rešetku za hlađenje i pustiti da se skroz ohlade.

Social Share