Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

6 namirnica koje jedemo potpuno pogrešno

Recept

Krompir

Postoji više vrsta krompira, kod nas su beli i crveni najzastupljeniji u ishrani, a način na koji se koriste uveliko zavisi o količini hranljivih sastojaka koji ostaju sačuvani nakon termičke obrade. Na primer, beli krompir nije pogodan za pečenje ili pripremu pirea, dok crvene sorte tokom tih načina pripreme uspevaju da sačuvaju zdrava svojstva, pa uspešno deluju na snižavanje krvnog pritiska i sadrže više polifenola kojima deluju na nivo šećera u krvi.

 

Čaj

Popularno ispijanje čaja na engleski način, s dodavanjem mleka smanjuje benefite koje možete da imate od zdravih listića. Osim toga dodavanje limuna i meda u vrući čaj je potpuno pogrešno. Potrebno je samo da dodate vitamin C i to u mlaki čaj jer ćete tako sačuvati polifenole iz biljki koji su važni za podizanje imuniteta i ukupnog zdravlja organizma.

 

 

Beli luk

Seckanje belog luka pre dodavanja u jelo smanjuje antibiotska svojstva belog luka. Naime istraživanja su pokazala kako samo zdrobljeni ili zgnječeni beli lik ostavljen oko deset minuta na vazduhu, lakše otpušta enzim alicin, koji se koristi u prevenciji srčanih bolesti.

 

Jabuke i kruške

Dokazano je kako ove dve vrste voća tek u svojoj zreloj fazi opravdavaju status najzdravijeg voća. Naime tokom procesa dozrevanja dolazi do raspadanja hlorofila pa se u prezrelim jabukama i kruškama povećava količina aktivnih antioksidanata.

 

 

Preliv za salatu

Dijetalni preliv za salatu bez masnoća brojnima je omiljen dodatak, ali ovaj preliv je zapravo prepun aditiva. Nutricionisti ističu kako su zdrave masnoće poput maslinovog ulja mnogo pametniji izbor jer povećavaju osećaj sitosti i olakšavaju probavu karotenoida likopena i luteina iz salate.

Brokoli

Na listama najzdravijih namirnica sveta visoku poziciju zauzima brokoli koja dokazano deluje u prevenciji protiv brojnih bolesti. No prilikom termičke obrade zdrava svojstva zelenog ploda nestaju, stoga je najbolji način da ih pripremite, kratko kuvanje na pari.

 

Social Share