Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Upotreba začinskog bilja

Recept

Bosiljak – dodatak italijanskim salatama

 

Kod starih Rimljana bosiljak je bio simbol ljubavi i plodnosti, a danas se vrlo često koristi u mediteranskoj kuhinji. Koristi se u prirpemi pasti, salata, sendviča, supa, soseva, a u kombinaciji sa paradajzom predstavlja savršen začin. Čuvena salata sa bosiljkom koja potiče sa ostrva Kapri - Insalata Caprese, pravi se od svežeg paradajza, domaće italijanske mocarele i maslinovog ulja. Mnogima omiljeni ligurijski sos Pesto pravi se upravo od bosiljka, belog luka, pinjola umiskovanih sa maslinovim uljem, parmezanom i ovčijim sirom. Pored ovih ukusnih specijaliteta, bosiljak se takođe fenomenalno slaže sa paradajzom, svinjetinom i raznim vrstama sireva.


Menta – Ukusni pratilac crne čokolade

 

Svež, jak i sladak ukus mente odlično osvežava mnoga jela. Izuzetno brzo i lako raste u kućnim uslovima. Može se lepo kombinovati sa čokoladom, humusom, mesom, graškom, ali i u čajevima, alkoholnim koktelima kao što je mohito, ili čak umeštan u voćnu salatu, sa mesom ili graškom. Jaka aroma mente nekada može nadvladati mnoge druge ukuse u kuhinji. Salsa sa mentom i paradajzom je dobra kombinacija, kao i salata sa šargarepama, korijanderom, kimom i mentom.

 

Dodajte mentu u gulaš ili pijeću čorbu i dobićete neverovatan novi ukus. U sveže ceđeni sok od limuna, pomoradže i grejpfruta dodajte sveže listiće nane i dobićete osvežavajući napitak koji podseća na bezalkoholni mohito. Napravite liker ili sirup od mente i imajte osvežavajuće piće tokom čitave godine. Idealno se kombinuje sa čokoladom ili čokoladnim kolačima, a interesantan je i spoj sa marmeladom od jagoda. Menta se može dodati i u miks voća, poput šejka od banane i jagode.



Origano – nezaobilazan začin za pice i paste

 

Origano često raste u planinama Italije i Grčke, što govori i prevod njegovog naziva sa grčkog jezika – radost planine. Rado se koristi u mediteranskoj kuhinji, a pre svega vrlo je zdrav i predstavlja jedan od  najjačih prirodnih antibiotika na svetu. Koristi se i sušen i svež, a idealan je za pice, paste, jela od mesa, salate, čorbe od paradajza, pasulja i graška, kao i jela sa pečurkama i patlidžanom. Lepo se slaže i sa drugim čestim začinima – majčinom dušicom, bosiljkom i ruzmarinom i stavlja se i u jela sa plodovima mora, kao i salate sa povrćem. Odličan ukus se dobija kada se origano pospe po jelima sa roštilja, a suvi origano je dobro premazati po mesu pre pečenja, a uobičajeno je da se svežeg origana dodaje duplo više nego sušenog kako bi se postigla ista jačina ukusa.


Ruzmarin – mirisni začin u kuhinji

 

Zbog intenzivnog ukusa koristi se kod pripremanja mesa sa roštilja, ali i ribe i jela sa povrćem, a gurmani obožavaju kombinovanje ruzmarina sa jakim i pikantnim jelima. Jako ukusan recept je onaj za pečenu jagnjetinu sa ruzmarinom i belim lukom, a mnogima je omiljen i pečeni krompir koji se priprema sa maslinovim uljem i ruzmarinom. Ruzmarin se dobro uklapa kada se priprema sa vinom, kao što je to slučaj sa šniclama. Pečena skuša ili oslić lep ukus dobiju kada se pospu ruzmarinom. Posebno zanimljiv recept je onaj za vino začinjeno ruzmarinom, medom i cimetom, koje treba ostaviti da odstoji petnaestak dana. Pile dobija pikantan ukus kada se peče sa ruzmarinom i limunom, buterom, maslinovim uljem i belim lukom. Ako želite da se zasladite ovim začinskim biljem, sveže listiće ruzmarina umešajte u testo za mafine sa bundevom ili mafine sa orasima i narandžom.


Majčina dušica – Za pikantnu divljač

 

Majčina dušica idealno ide uz jaka jela poput jagnjetine, divljači, zečetine, ali i uz pikantni krompir i povrće. Lekovita vrednost ove biljke je nesumnjiva, a idealna je za marinade, povrće, testenine i kobasice, pa čak i marmelade i sveži sir. Dobro ide uz pileće i ćureće meso i divljač dinstanu u vinu. Posebno interesantni recepti su oni kod kojih se svežim listićima majčine dušice začinjava omlet, salate, sočivo i jela s paradajzom. Lepo ide s ribom, naročito u kombinaciji sa belim lukom, maslinovim uljem i limunom. Dobra je za testenine sa šampinjonima, maslinovim uljem, belim vinom i limunom.


Izvor:KucaStil

Social Share