Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Najmoćniji zimski antioksidans

Recept

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica kojoj je čovek uspeo da poveća nutritivna svojstva kroz kiseljenje (vrenje ili fermetaciju). Tokom ovog procesa stvara se mlečna kiselina, koja sprečava rast svih drugih bakterija i gljivica, te ih na kraju sasvim uništava. Nakon završetka fermentacije, kiseli kupus može da se održi dugo, budući da mu nedostaju uzročnici truljenja.

 

Poput jogurta, kefira i sira, kiseli kupus pripada fermentisanim namirnicama koje sadrže dobre bakterije. Primera radi, u 100 grama kiselog kupusa nalazi se 1,6 grama mlečne kiseline, znatno više nego kod jogurta. Bakterije mlečne kiseline, sprečavaju aktivnost štetnih mikroorganizama i tzv. fekalnih enzima koji uzrokuju tumore u crevima i gorušicu u želucu. Takođe, ove bakterije snižavaju i pH vrednost u crevima, a samim tim i rizik od kancera.

 

Kroz kiseljenje kupus stvara izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se isključivo nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Upravo iz tog razloga vegetarijanci smatraju kiseli kupus neizostavnom prehrambenom namirnicom.

Kiseli kupus je bogat kalijumom (228 miligrama na 100 grama) i zaštitinim materijama iz grupe indola, uz nisku energetsku vrednost. Takođe, obiluje i vitaminom C (20 miligrama na 100 grama), kalcijumom (48 miligrama na 100 grama) i jodom (13 mikrograma na 100 grama).

 

Bavarski sveštenik Sebastian Kneipp, koji je dijagnostifikovao neuropatska oboljenja, još u XIX veku opisao je pozitivne efekte kiselog kupusa. On je, zapravo, tada tvrdio ono što danas pouzdano znamo – da jača nervni sistem i leči malokrvnost. Kneipp je kiseli kupus nazivao i “metlom za želudac i creva”, s obzirom na to da utiče na formiranje zdrave crevne flore i čisti digestivni trakt. Zato vam predlažemo dnevni meni sačinjen od jela i napitaka od kupusa, koje ćete brzo i lako spremiti i istovremeno svoj organizam ojačati vitaminima i  antioksidansima.

 

DORUČAK: Ovsena kaša 

 

SASTOJCI:

4-6 kašike krupnih ovsenih pahuljica

0,5 litra ovsenog mleka

1 kašičica pšeničnih klica

1 kašika soka od pirinča ili meda

cimet i kardamon

 

PRIPREMA: Kratko prokuvajte ovsene pahuljice u mleku. Po želji dodajte kardamon, sok od pirinča ili med i na kraju kašu pospite cimetom.

 

UŽINA: Čaša rasola

 

Za užinu možete da popijete čašu rasola i odmah ćete primetiti njegov blagotvoran uticaj na organizam.

 

RUČAK: Kiseli kupus sa voćem

 

SASTOJCI:

40 grama matovilca

1 jabuka

100 grama svežeg ananasa

1 mandarina

150 grama kiselog kupusa

75 grama punomasnog jogurta

biber i kurmin

 

PRIPREMA: Matovilac temeljno operite, osušite i poređajte na dno tanjira. Operite jabuku, ananas i mandarinu i isecite ih na tanke kriške, odnosno kocke, i ubacite ih preko matovilca. Zatim u jogurt dodajte biber i kumin, dobro ih promešajte i naspite preko salate.

 

VEČERA: Kiseli kupus sa kikirikijem i mangom

 

SASTOJCI:

20 grama kikirikija

30 grama plavog sira

2 kašike jogurta

1 kašičica soka od limuna

150 grama kiselog kupusa

½ manga

matičnjak

 

PRIPREMA: Kikiriki propržite u tiganju bez ulja i stavite ga da se hladi. Sir zgnječite viljuškom i pomešajte ga sa jogurtom i sokom od limuna. Mešajte sve dok ne dobijete glatku smesu, a zatim dodajte biber. Potom na tanjir stavite kiseli kupus i tanke kriške manga, pospite ih kikirikijem i ukrasite sitno seckanim matičnjakom.

Izvor:kucasti

Social Share