Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Pla­nin­ska pi­ta

Recept

Sa­stoj­ci za 6 oso­ba:

300 g bra­šna
150 g pu­te­ra
1 ča­ši­ca lo­zo­va­če ili šlji­vo­vi­ce
150 g kra­vljeg kač­ka­va­lja
50 g par­me­za­na ili gra­na pa­da­na
100 g krem-si­ra
100 g svinj­ske pr­šu­te
2 ja­je­ta
2 gran­či­ce maj­či­ne du­ši­ce (ili 1/2 ka­ši­či­ce su­ve)
pu­ter i bra­šno za ka­lup, so, bi­ber


Pri­pre­ma te­sta

Si­paj­te bra­šno na da­sku, do­daj­te mu ma­lo so­li i pu­ter ise­čen na ko­ma­di­će i po­me­šaj­te sa­stoj­ke da do­bi­je­te sme­su od krup­nih mr­vi­ca. Do­daj­te 3-4 ka­ši­ke vo­de, ra­ki­ju i ume­si­te te­sto. Uvij­te ga u streč fo­li­ju i sta­vi­te u fri­ži­der.

Raz­vla­če­nje te­sta

Iz­va­di­te te­sto iz fri­ži­de­ra i, na da­sci po­su­toj bra­šnom, okla­gi­jom ga raz­vu­ci­te na de­blji­nu od 3-4 mm. Ne­žno ga na­mo­taj­te na okla­gi­ju da bi­ste ga lak­še pre­ne­li, pa ga od­mo­taj­te na ka­lup preč­ni­ka 24 cm, pre­ma­zan pu­te­rom i po­sut bra­šnom. 

Pripremi­te sa­stoj­ke

Krup­no iz­ren­daj­te kač­ka­valj i par­me­zan. Pr­šu­tu ise­ci­te na ne pre­vi­še tan­ke šni­te, od­stra­ni­te ve­ći deo vi­dlji­ve ma­sno­će, pa šni­te ise­ci­te na ko­ma­di­će. Ja­ja la­ga­no umu­ti­te s ma­lo so­li i bi­be­ra.

Na­pra­vi­te fil

U sud sta­vi­te iz­ren­da­ne si­re­ve, do­daj­te krem-sir i ko­ma­di­će pr­šu­te, ume­šaj­te umu­će­na ja­ja i do­bro pro­me­šaj­te var­ja­čom da do­bi­je­te ho­mo­ge­nu sme­su. Po­so­li­te i za­či­ni­te maj­či­nom du­ši­com.

Ob­la­ga­nje ka­lu­pa

Ne­žno pri­ti­ska­ju­ći (da te­sto ne bi pre­vi­še omek­ša­lo) uba­ci­te te­sto u ka­lup, ob­la­žu­ći dno i ivi­ce. Vi­šak od­se­ci­te i po­rav­naj­te kra­je­ve. Vi­šak te­sta mo­že­te is­ko­ri­sti­ti da na­pra­vi­te sla­ne bi­skvi­te ili kre­ke­re ise­ca­ju­ći toč­ki­ćem ili mo­dli­ca­ma raz­ne ob­li­ke.

Pu­nje­nje pi­te

Si­paj­te sme­su od si­re­va i pr­šu­te u ka­lup, po­rav­naj­te po­vr­ši­nu špa­tu­lom i pre­ba­ci­te pi­tu u rer­nu za­gre­ja­nu na 180˚C da se pe­če 45-50 mi­nu­ta. Iz­va­di­te pi­tu iz rer­ne, po­spi­te je maj­či­nom du­ši­com, sa­če­kaj­te da se pro­hla­di, pre­ba­ci­te je na tac­nu i po­slu­ži­te.

Social Share