Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Počnite dan toplom vodom i limunom

Recept

Limun je bogat vitaminom C, podmlađuje vašu kožu i tako čuva vašu lepotu i donosi sjaj vašem licu. Limun ima jako antibakterijsko i antivirusno svojstvo. Koristi se kao pomoć prilikom topljenja masnih naslaga, jer je limunov sok digestivna pomoć u čišćenju jetre.

Jedna od glavnih prednosti tople vode sa limunom je da utire put ka bržem gubljenju težine i smatra se pravim lekom kada je višak kilogram u pitanju. Takođe, limun izbacuje sve toksine iz vašeg organizma. Limun sadrži mnoge supstance, pre svega limunsku kiselinu, kalcijum, magnezijum, vitamin C, bioflavonoide, pektin, a svi ovi vitamini pomažu u borbi protiv infekcija i jačaju imunitet.

Dakle, drage dame, počnite ovaj dan sa limunom i čašom tople vode. Evo i 10 razloga zašto bi ovo trebalo da bude prva stvar koju biste uradile ujutru!


1. Pomaže varenje – sok od limuna izbacuje toksine iz tela. On podstiče jetru da luči žuč i stvara kiselinu koja je potrebna za varenje. Limun je takođe bogat mineralima i vitaminaima i uništava sve toksine u digestivnom traktu. Sok od limuna u čaši tople vode pomoći će vam da se rešite problema nadutosti, gorušice i usporenog varenja.

2. Limun čisti vaš sistem – Sok od limuna je dobar diuretik. Limunska kiselina pomaže maksimalno enzimima i održava zdravim vaš urinarni trakt.

3. Čisti kožu – Vitamin C kao i drugi antioksidanti doprinose smanjenju bora i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Vitamin C je od vitalnog značaja za zdravu kožu, jer on ubija bakterije koje izazivaju akne. Može se primeniti direktno na ožiljcima kako bi umanjio njihovu vidljivost.

4. Jača imuni sistem – Bogat visokom koncetracijom votamina C, limun je odličan u borbi protiv prehlade. Kalijum koji se nalazi u limunu stimuliše mozak i nervne funkcije. Kalijum takođe pomaže u kontroli i održavanju normalnog krvnog priotiska. Askorbinska kiselina koja se nalazi u limunu ima antinflamatorna dejstva i koristi se u lečenju astme i drugih respiratornih infekcija. Poboljšava apsornciju gvožđa u telu, a znamo da gvožđe igra značajnu ulogu u održavanju zdravog imunog sistema. Limun takođe sadrži antimikrobna svojstva koji mogu da pomognu kod prehlade i gripa.

5. Održava bilans PH-nivoa – Limun je jedna od najvažnijih alkalizirajućih namirnica za naše telo. Sam po sebi je kiseo, ali unutar našeg tela, limunska kiselina uklanju kiselost u telu, uključujući kiselinu u zglobovima, što je jedan od osnovnih uzroka bola i zapaljenja.

6. Energija – Ljudsko telo zahvaljujući atomima i molekulima dobija energiju iz hrane. Limun je retka namirnica koja sadrži negativne naelektrisane jone. Miris limuna poboljšava raspoloženje, pomaže da očistite um. Limun je takođe dobar kod depresije i anksioznosti.

7. Osvežava dah – Pored svežeg daha, limun je poznat po ublažavanju bola kod zubobolje i upale desni. Limunska kiselina može da nagrize zubnu gleđ, zato nemojte prati zube odmah nakon konzumiranja limuna i vode.

8. Ubrzava lečenje – Askorbinska kiselina, nalazi se u izobilju u limunu, a od velikog je značaja kod zarastanja rana, održavanja zdravih kostiju i hrskavica. Takođe pomaže kao oporavak od stresa i povreda.

9. Hidrira vaš limfni sistem – Topla voda sa sokom od limuna podržava imuni system i hidrira vaš organizam. Kada je vaše telo lišeno vode, neželjeeni efekti su tu –umor, zatvor, nedostatak energije, nizak krvni pritisak, nedostatak sna, zbinjenost, usporenost.

10. Pomaze u gubitku težine – Limun je bogat vlaknima, pektinom koji smanjuje vaše želju za hranom i umanjuje osećaj gladi. Istraživanja su pokazala da ljudi koji piju svakog dana, čašu tople vode sa isceđenim limunom znatno brže skinu višak kilograma, a organizam ostaje svež, otporan i zdrav.

Donesite zdravu odluku i svakog jutra dan počnite čašom tople vode i jednim isceđenim limunom.


Autor: Milica L. Tasić

Social Share