Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Brioche zvezda

Recept

Sastojci:  12 g suvg ili 30 g svežeg kvasca, 125 ml mleka, sobne temperature, 75 g šećera, 5 L jaja, sobne temperature, 2 kašike izrendane pomorandžine korice, 600 do 650 g sve namenskog brašna, 1 kašičica soli, 230 g putera,sobne temperature
Džem od brusnica: oko 250 g svežih brusnica***, 100 g šećera, oko 65 ml sveže isceđenog soka pomorandže, 2 do 3 kašike vode
 
Priprema:  Prvo napraviti džem od brusnica. Ja sam koristila sveže brusnice ali znam da mnogi od vas nemaju sveže ili zamrznute brusnice pa pokušajte da napravite džem od suvih.
Ja nisam nikada pravila džem od suvih brusnica ali bih ga napravila ovako.
140 g suvih brusnica
1 kašičica limunovog soka
180 ml vode
180 ml sok od brusnica ili pomorandže
Kuvati sve zajedno dok voće ne omekša, štapnim mikserom smrviti sve zajedno i dokuvati kao i običan džem, dok se ne zgusne.
Za vas, koji imate sveže ili zamrznute brusnice, staviti sve sastojke za džem i kuvati dok ne provri, kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne zgusne.
Kratko ohladiti pa smrviti štapnim mikserom u glatku masu i ostaviti da se ohladi.
Jako volim da se oseti ukus pomorandže u ovom džemu i na kraju dodam nekoliko kapi ekstrakta pomorandže, vi ne morate.
 
Zagrejati deo mleka da je mlako, dodati kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
Ne znam da li ste primetili ali meni uvek uzme duže vremena da se kvasac podigne u mleku nego li u vodi.
Prosejati brašno, dodati preostalo mleko, jaja ( prethodno ih umutite viljuškom i odvojiti za 1 kašiku sa strane, tu ćemo dodati još kašiku mleka i premazaćemo zvezdu sa tom smesom ) so, preostali šećer, izrendanu koricu pomorandže i ko želi, može dodati i kesicu vanile, dodati podignuti kvasac i zamesiti meko testo.
Puter, koji ste isekli na kockice, dodavati po malo i svaki put kad dodate puter dobro ga sjedinite sa testom.
Kad je sav puter sjedinjen sa testom mesiti mikserom još desetak minuta.
Pokriti zdelu sa umešenim testom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i uz vrlo malo dodatka brašna oblikovati u kuglu, vratiti u zdelu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti testo u frižider da odstoji preko noći.
Ovako pripremljeno testo može stajati i do 2 dana u frižideru.
 
Naraslo i hladno testo isipati na radnu površinu, podeliti ga na 4 dela.
Svaki deo rastanjiti u krug, prečnika oko 25cm i uz pomoć nekog tanjira iseći da vam bude lep krug. Dok tanjite testo, koristite minimalno brašna, jer testo je hladno i sa njim se odlično radi dok je hladno.
Veću tepsiju prekriti pek papirom.
Na pek papir staviti prvi krug, premazati sa trećinom džema od brusnica, preko staviti drugi krug i poravnjati da su vam sve stranice lepo pokrivene, premazati džemom i taj krug, staviti preko treći deo testa, premazati sa zadnjim delom džema i prekriti sa četvrtim delom testa.
U slučaju da testo ne bude dovoljno hladno da se tanji vratite sve zajedno u frižider.
Kad ste završili sa ređanjem testa, pek papir prevucite preko tepsije ( koristite tepsiju bez ivica, ako je moguće ) i staviti sve u frižider da se još jednom ohladi, biće lakše da se testo seče kad je testo hladno.
Izvaditi tepsiju sa testom iz frižidera i u sredinu testa staviti okruglu zdelu i blago pitisnuti da se ocrta krug u testu.
Skloniti zdelu i iseći testo prvo na 4 dela, pa onda svaki deo na pola pa onda svaku polovinu još na pola, što znači da treba da imate testo koje je isečeno na 16 jednakih delova.
Uzeti dva dela uvrnuti ih na suprotne strane jedan pun krug i sastaviti donji deo tako što ćete prstima pritisnuti da se slepe krajevi. ( pogledajte sliku kolaža da vam pomogne. )
 
 
Pripremljeno pecivo pokriti providnom folijom i ostaviti na tolpm mestu da naraste.
Naraslo testo premazati masom od jajeta i mleka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 do 180°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Ispečeno pecivo kratko ohladiti i poslužiti toplo.
Ako vam ostane za sledeći dan pecivo je odlično samo ga morate kratko zagrejati, mada ga je mm jeo i bez zagrevanja uz topli čaj.

Social Share