Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Mlinci

Recept

Za 4 odrasle osobe (oko 9 okruglih mlinaca prečnik 20 cm)

300 g brašna (glatki tip 550)
mala čajna kašikica soli (ravna)
2 dcl tople vode
može se dodati 1 jaje (ja ne stavljam)

Brašno (ja ga uvek najpre prosejem) posoliti, dodati mlaku vodu, pa rukom povezati sve u glatku masu. Mesiti oko 5 minuta, formirati kuglu, pokriti krpom i ostaviti oko 15-20 min da odstoji. Kad se žurim, ne ostavljam da odstoji i nije previše bitno, ali primeti se da se lepše narastu oni mlinci koji su malo odstojali.
Nakon stajanja, kuglu istresti na pobrašnjenu površinu, podeliti je na 9 jednakih delova (loptica), pa svaku na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u tanki okrugli mlinac. Ne stavljati jedan na drugi da se nebi zalepili.

U tiganju:
Zagrijati teflonski tiganj, mlinac otresti od viška brašna, pa peći mlinac sa svake strane dok ne dobije mehuriće i zlatno žute pegice. Obično je dovoljno najviše 15 sekudi sa svake strane. Na tabli od peći na drva se peče kao i na tiganju, ali sa tiganja lakše uklonimo izgoreno brašno nego sa peći. Najlepši miris imaju kad se peku na tabli od peći na drva, pa se isplati ko može dva, tri puta godišnje naložiti svoju staru peć na drva i ispeći veću količinu mlinaca.

U pećnici:
Pećnicu zajedno sa plehom na kojem će se peći mlinci zagrejati na 230°C, na vrući pleh staviti mlince, pa peći dok ne prime lepu boju s obe strane.

Pečene mlince staviti da se ohlade na krpu (ne jedan na drugi). Ohlađene iskidati na manje komade, preliti slanom, ključalom vodom, ostaviti 2 min, pa procediti. Preliti vrućom masnoćom od pečenja mesa, promešati i poslužiti toplo. Vratiti ih u toplu rernu i ostaviti da se malo zapeku.

Ohlađeni mlinci se čuvaju u platnenoj vrećici ili zamotani u veći komad platna. Ne moraju biti na hladnom. Kad se nakon par dana dobro prosuše, može ih se slobodno zatvoriti u plastične kutije ako postoji opasnost od moljaca.

Recept sam našla negde na netu da napomenem,jel je moja baka  pravila mlince odokativnom metodom...

Social Share