Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kulinarski rečnik - POŠIRANJE

Recept

POŠIRANJE

Za poširanje se najčešće koristi voda, sirće i so.Međutim, postoji nekoliko pošira koji sadrže i biber u zrnu, lovorov list i sok od limuna. Neke namirnice se poširaju sa dodatkom vina.

U ugostiteljstvu se uglavnom poširaju jaja. Za 10 jaja potrebno je oko 1 litra vode, 2 dl sirćeta, oko 5 gr soli, nekoliko zrna bibera. Postupak je malo složeniji, jaja se spuštaju u ključalu vodu i pažljivo kašikom obavijaju belanca oko žumanaca, tako da jaja ostaju malo rovita. Poširaju se na umerenoj temperaturi oko 3 minuta. Jaja se pažljivo vade rupičastom kašikom i stavljaju u hladnu vodu ( na taj način se odstranjuje kiselina). Poširanim jajima se na kraju obrađuje - oblikuje belanac po želji.

KLAJSTER

Klajster se dodaje jelima u kojima se izbegava klasična zaprška sa uljem. Dobro se u hladnoj vodi umuti brašno i lagano sipa u jelo dok vri. U klajster se može dodati mleko, ukoliko recept to predviđa.
Nekada se korisrti i crveni klajster u kojem se dodaje aleva paprika ukoliko nije već dodata u jelo prilikom prženja ili dinstanja.

PASIRANJE

Ovaj način obrade ili dorade koristi se uglavnom za neke saftove, umake, sosove, prelive i garniture. Pripremljen umak ili saft se posle termičke obrade propusta kroz sito, neku cediljku ili pasir mašinu da bi se dobila glatka i kompaktna masa, a onda dokuvava, začinjava i servira.

Social Share