Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kulinarski rečnik - MARINADE

Recept

MARINIRANJE - MARINADE

Mariniranje je postupak koji služi za poboljšavanje ukusa namirnici i za omekšavanje mesa. Najčešće se mariniraju meso, ribe i divljač, međutim postoje marinade i za povrće i pečurke.

Svako mariniranje se razlikuje od recepta do recepta, a uglavnom se koristi ulje, sirće, sok od limuna, vino, senf, povrće i začini.

Najjednostavnije mariniranje rečne ribe je u marinadi od limunovog soka, ulja, majorana, peršuna, timijana i mariniranje traje oko 1 sat; za morsku ribu se koristi marinat od ulja, limunovog soka, peršuna, timijana, bosiljka, belog luka, ruzmarina i mariniranje traje od 1 do 2 sata.

Klasična marinada za meso sastoji se od ulja, belog luka, peršuna, ruzmarina i bibera i traje oko 2 sata; za meso se mogu koristiti razni začini i različite marinade u zavisnosti kakvo jelo pripremate i kakva je termička obrada mesa - đumbir, ruzmarin, klinčić, origano, tucana ili aleva paprika, maslinovo ulje, beli biber, crni biber ili mešavina svih vrsti bibera.

Za mariniranje divljači koristi se posebna marinada ili pac, postoji kuvani i sirovi pac. Meso divljači na ovaj način treba da odleži u marinadi u frižideru i ovaj način mariniranja ubrzava proces zrenja mesa, postaje lakše svarljivo, mekano i sočnije.

- sirovi pac za divljač sastoji se od šargarepe, peršuna, celera, paškanata, crnog luka, bibera u zrnu, kisele jabuke ili pomorandže, lovorovog lista, belog vina; mariniranje traje oko 2 dana.

- kuvani pac se sastoji od vode, crnog luka, peršuna, šargarepe, celera, paškanata, bibera u zrnu, lovorovog lista, sirćeta i belog vina; kuvanje ovog paca traje 1 sat, nakon čega se ohladi i u njega spusti očišćena divljač i mariniranje traje od 3 do 4 dana.

Meso možete marinirati po želji, možete dodavati začine i povrće koje volite i za koje mislite da će najbolje popraviti aromu jela koje spremate.

Napomena: razlika između marinade i paca - u pac se nikada ne stavlja so.



Social Share