Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kulinarski rečnik - ŠPIKOVANJE

Recept

ŠPIKOVANJE

Pod ovim terminom se podrazumeva bockanje ili nadevanje mesa, ribe ili povrća; pravljenje odn.otvaranje rupica, rupa ili džepčića na mesu, ribi ili na povrću u koje se ubacuju začini ili drugo povrće ili suhomesnati prizvodi.

Od mesa se najčešće špikuje teleći, goveđi, svinjski ili jagnjeći but; namirnice koje se upotrebljavaju za špikovanje su slanina, kiseli krastavčići, šunka, beli luk, šargarepa - uglavnom se sve seče na štapiće zbog lakšeg špikovanja. A od začina - timijan, bosiljak, peršun, celer, ruzmarin, origano.

Riba se može špikovati raznim začinima i povrćem, uglavnom sve zavisi od recepta; na krupnijoj ribi se uglavnom nožem prave dublji useci - džepčići u kojima se stavlja nadev od mešanih začina i povrća.

Povrće koje se najčešće špikuje su tikvice i plavi patlidžan; uglavnom se špikuju mešavinom začina kao što je to slučaj sa specijalitetom imam baildi.

Svaka špikovana namirnica se dalje termički obrađuje pečenjem, kuvanjem ili dinstanjem.


Bajildi ili bahildi je špikovani plavi patlidžan, dinstan u ulju i sosu od paradajza, zapečen u rerni. Turski specijalitet i kod nas dobro poznat.

- 2 plava patlidžana, na svakom napraviti proreze nožem za špikovanje
- glavica crnog luka, 4 čenova belog luka, peršunovo lišće, jedna paprika, jedan paradajz; sve sitno iseckano i izmešano jer se koristi kao masa za punjenje - špikovanje patlidžana
- 0,5 dl maslinovog ulja, o,5 dl vode, so, malo šećera, sos od paradajza.

Špikovan patlidžan staviti u dublju posudu ili pleh, naliti uljem, vodom, začiniti i dinstati. Na kraju dodati sos od paradajza i dovršiti kratko u pećnici. Mada, neko ih dugo peče i nisu loši. Servira se kao hladno jelo ili predjelo.

Social Share