Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Brza veganska čorba od krompita (Aloo curry za 15 minuta)

Recept

 
Vegetarijanska čorba od krompira (aloo curry) jedan je od najpopularanijih curry-ja u Indiji. Kao sto sam već pisala, u svakom indijskom domu uvijek se može pronaći u frižideru kuhani krompir, koji je jedna od osnovnih namirnica.Budući da je vrijeme pripreme ove čorbe nepunih 15 minuta, idealno je jelo kada ima malo vremena za kuhanje ili kada dodju iznenadni gosti. 
Za ovu čorbu potrebno vam je da imate skuhani krompir pri ruci (možete ga skuhati vrlo brzo u pretis-loncu u većim količinama sa ljuskom i pohraniti u frižideru na nekoliko dana bez bojazni da će se pokvariti, budući da je zaštićen ljuskom, no važno je da ga prije kuhanja dobro operete). 
 
Ukoliko skuhate krompir bez ljuske ne samo da gubi dio svojih nutritivnih vrijednosti (vitamina i minerala), nego je i krt, te će se "pretvoriti" u kasu kada ga budete dodali u čorbu. 
 
Za ovu čorbu potrebno je (možete umanjiti za polovinu sastojke ukoliko pravite za 2-3 osobe):
 
-1 kg kuhanog krompira
 
-pire od 3 velika ili 6 manjih paradajza (rajčica) - možete ih izmiksati u blenderu svježe ili im unutrasnjost "narendati na ribežu"
 
-prstohvat kumina/kima
 
-1/2 čajne kasicice kurkume
 
-1 čajna kasicica praha korijandera (ukoliko nemate, izostavite)
 
-1)2 čajne kasicice čilija u prahu (za ljuti okus) ili crvenu papriku
 
-so po želji
 
-1/2 šolje jogurta
 
-ulje ili prečišćeni maslac (ghee) za prženje
 
-persunovo ili korijanderovo lisce za dekoraciju (po želji)
 
Na zagrijanom ulju/maslacu proprzite kumin/kim. Kada kumin potamni i otpusti aromu, dodajte pire od paradajza, a nakon toga začine (kurkumu i korijander, te cili u prahu ili crvenu papriku), te nakratko ukuhajte sve dok ne vidite da se ulje/čestice maslaca počinje odvajati od paradajza.

 
 
U meduvremenu ogulite kuhani krompir i isjeckajte ga na kockice (2-3 cm). Sve  dobro izmiješate, te dodajte vode po želji (ovisno želite li gušći ili rijedi curry (varivo).Posolite po želji, dodajte jogurt i sve dobro izmiješajte.Izgnjecite većom kašikom manju količinu krompira, da biste dobili na gustoći variva. Ukuhajte sve jos nekoliko minuta i jelo je gotovo.
 
Sve navedeno ne bi trebalo da potraje vise od 15 minuta. 
 
 
Ova čorba od krompira idealno se slaže sa indijskim beskvasnim kruhom purijem (za recept za puri kliknite ovdje). Na slici gore poslužena je sa crnim slanutkom i purijima, te halvom od griza kao desertom. Nadam se da cete uživati u pripremi i degustaciji ovog vegetarijanskog jela.

Više o vegetarijanskoj kuhinji pročitajte OVDE

Social Share