Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kako odabrati posudje

Recept

Jedan gutljaj iz plastične čaše - i znate da pijete više od čaja. Iako čaša izgleda stabilno, ona to nije. Da li ste ikada primetili da je suvo voće, koje je ostalo dugo u plastičnom pakovanju, poprimilo ukus plastike? To je zbog toga da joni hrane i joni plastike počinju međusobno reagovati. Izbegavajte dodavati toksine u svoju hranu. Ovo su smernice da izaberete - i koristite - zdravo posuđe.

Kvalitetno posuđe pomaže da ostanete u dobrom zdravlju i poboljšava ukus hrane. Nije bez veze da se samo staklene i keramičke epruvete koriste u hemijskim laboratorijama, gde materijal epruveta ne sme uticati na rezultate eksperimenta. Staklo i keramika su inertni i Nereaktivni. Sledeći put kada kupujete posuđe za svoju kuhinju, uzmite u obzir reaktivnost sudova i kuhinjskog pribora, i kada je to moguće, izaberite inertno ili Nereaktivni posuđe. Na drugom mestu je posuđe i pribor od umereno reaktivnog materijala. Po mogućnosti, izbegavajte posuđe od visoko reaktivnog materijala. Reaktivnost hrane reaktivnost je tendencija spoja da hemijski reaguje sa drugim materijama ili sam sa sobom, oslobađajući energiju. Hrana i posuđe mogu međusobno reagovati. Temperatura utiče na reaktivnost. Kada je hrana vruća, reaguje mnogo brže nego kada je hladna. Osim toga, neke vrste hrane su reaktivniji od drugih. Masno, kiselo i voda reaguju sa posuđem puno brže. Na primer, obična pirinač nije toliko reaktivna, ali riža skuvana sa uljem, paradajzom i sirćetom može puno brže poprimiti strane jone.


Upravo zbog toga kvalitetna ulja i sirće prodaju isključivo u staklenim bocama koje su Nereaktivni. Ne morate se u potpunosti rešiti plastike. Ali sigurno ćete pronaći načine da smanjite upotrebu reaktivnog sudova u vašoj kuhinji. Nadamo se da će vam ova informacija poslužiti u odabiru kvalitetnog i zdravog sudova za vašu porodicu.

Reaktivno posuđe - nije preporučljivo
Neprijanjajuće posuđe sadrži plastične polimeri (silikon je jedini izuzetak). Zagrevanjem teflonske tave na temperaturama od 260 do 350 ° C polimeri ispuštaju otrovne pare, koje su smrtonosne za kućne ptice, kanarince i papige, i svakako nisu zdrave za ljude. Iako obično ne ostavljamo prazan lonac na vatri, to se može lako dogoditi - kako se dogodilo meni pre nedelju dana! Ako se to desi sa loncem od teflona, temperaturna granica biće prekoračena. Neprijanjajuće posuđe se pojavilo 1944 godine. Pre toga da bi izbegli prianjanje hrane kuvari su stavili više vode ili više masnoće i kuvali na nižoj temperaturi. To se može primeniti i danas. Osim toga, zagorela hrana može se lako oprati. Preporučujemo da izbegavate lonce i kuhinjski pribor od teflona.

1. Aluminijum Posuđe od aluminijuma ispušta u hranu aluminijum, koji je opasan za zdravlje. Liveni aluminijum je stabilniji od običnog tankog aluminijumskog sudova. Izbegavajte aluminijumsku foliju. Umesto toga da pečete krompir u aluminijumskoj foliji, ispecite ga direktno na roštilju ili u vatrostalnom loncu sa poklopcem. Nova vrsta aluminijuma - anodizirani aluminijum (alugus) je nereaktivan i dosta dugotrajan. Međutim, ako ga ogrebete, aluminijum postane reaktivan. Zbog toga ne preporučujem posuđe od eloksiranog aluminijuma.

2. Bakar Prednost sudova od bakra je to što dobro provodi toplotu. To omogućava ravnomeran raspored toplote kod pripremanja hrane. Posuđe od bakra brzo se zagreva i brzo hladi, što omogućava savršenu kontrolu tokom pripremanja hrane. Dobra toplotna provodljivost sudova je vrlo bitna kod pirjanja. Posuđe od bakra ima dva nedostatka - a to su njegova cena i visoka reaktivnost. Bakar, aluminijum i livenog gvožđa su reaktivni - što znači da brzo reaguju sa namirnicama, posebno kiselom hranom, ispuštajući jone metala u hranu. Takvo posuđe može pokvariti ukus i boju vaše hrane, a da ne govorimo već o tome da unosite u Vaš organizam preveliku količinu metala.


3. Plastika Reaktivnost plastike zavisi o njenoj strukturi - čim je mekša i fleksibilnija plastika, tim je njena reaktivnost veća. Na takav način, plastična kesa puno brže reaguje sa hranom nego čvrste plastične posude. Polivinil hlorid koji se nalazi u plastici, ispušta toksin deah, koji razorno utiče na rad hormona. Takođe, plastika sadrži ftalate, koji se akumuliraju u tkivima i štete radu jetre i pluća. Kod testiranja na životinjama, ftalati su štetili radu reproduktivnih organa. Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu se povećava pod mehaničkim uticajem (savijanje, pritisak, žvakanje), pod uticajem rastvarača (mast, ulje, pljuvačka) i visoke temperature (iznad 30C).

Umereno reaktivno posuđe - dobar izbor

1. Nerđajući Čelik (Inoks) Nerđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude posuđe od nerđajućeg čelika je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude sudova od nerđajućeg čelika najbolji su lonci sa debljim dnom ili posuđe od hirurškog čelika. U zadnje vreme se pojavilo mnogo vrsta sudova od nerđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije. Odmah nakon kuvanja uklonite hranu iz lonca kako bi sprečili da ona poprimi ukus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuđe), ispuštanje jona metala je sve osetnije. Najbolje je da uopšte ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, pospite to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će "odvojiti" zagorelu hranu od površine lonca.

2. Ugljen čelik Ugljen čelik je dosta jeftin i idealan je materijal za vok i za tiganj za prženje, jer odlično provodi toplotu. Da posuđe ne zahrđa, pripazite da ga dobro osušite i držite na suvom mestu.

3. Gus (livenog gvožđa) Posuđe od livenog gvožđa je dobro za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Nemojte pripremati supu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od livenog gvožđa, jer takva hrana reaguje sa jonima gvožđa.

Inertno i ne-reaktivno posuđe - odličan izbor

1. Emajlirano posuđe Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom "prilepljeno" uz metal. Postoji nekoliko brandova kvalitetnog emajliranog posuđa, kao što su Le Creuset, Šantal itd. Jedini nedostatak je to da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Ali ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe će trajati godinama, dok će jeftino emajlirano posuđe koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati - i zbog toga jednostavno ne vredi Vašeg novca.
Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put u Vašu hranu, a metal ispod emajliranog sloja će reagovati sa hranom. Zbog toga, ako ste u mogućnosti, kupite skuplje i kvalitetnije emajlirano posuđe.

2. Staklo Stakleno posuđe, kao i vatrostalno posuđe za pečenje, je inertno i ima pristupačnu cenu. Svakako preporučujemo stakleno posuđe kao zdrav izbor za vašu kuhinju.

3. Bambus varjača i štapići za jelo od bambusa ili bilo kojeg drugog drveta su Nereaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cenu.

4. Glineno i keramičko posuđe Glineno i keramičko posuđe je inertno. Osim toga ono ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplotu za pripremanje hrane, koja takođe daje jelima cijeli spektar finih ukusa. Takvo posuđe se obično koristi za pečenje ili dugo ukuvavanje hrane. Glineno i keramičko posuđe je vrlo lepo, ali je krhko. Zbog toga je potrebno pažljivo rukovati sa njim.

5. Papir Papir ponekad može biti koristan. Aluminijske forme za pečenje ili teflonske tepsije možete prekriti papirom za pečenje i na takav način neutralisati njihovu reaktivnost. Papir takođe možete koristiti za skladištenje namirnica i hrane umesto plastičnih kesa.

6. Silikon Smatra se da je posuđe od silikona inertno i može se koristiti do temperature 220 C. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tome ne ispušta toksičnu paru. Silikon je jedini Nereaktivni neprijanjajuće materijal. Silikon je sintetička guma, iz koje se sada proizvode tepsije za pečenje, forme za mafine, lopatice za kuvanje, Razvijac i td. Silikonsko posuđe je otporno na toplotu (do 220C), fleksibilno, lako je za čišćenje i može ići direktno iz rerne u frižider ili zamrzivač.




Social Share