Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kesten Pire

Recept

Za početak, potreban alat. 
1. Mašina za mlevenje mesa broj 5 
2. Rešeto (s 5 mm otvorima) 
3. Sito (s 1 mm otvorima) 
4. Dve manje tacne

Prvo se iz mašine za meso izvadi nož i rupice, tako da ostane samo puž. Kuvani kesten, zapravo raskuvani, se na vruće stavlja u mašinu i fašira. Kad se napuni jedna tacna, puni se druga dok se prva hladi. Tu mašina samo raspuca koru. Nakon hlađenja, sadržaj sa tacne se presipa na rešeto. 

To je posao za mušku ruku isto kao i na mašini. Ne treba se obazirati na mrvice koje propadnu kroz rešeto. Sad je na redu sito. Pošto je sito manje, tu je ženska ruka taman. Treba ono što je izašlo kroz rešeto protisnuti kroz sito. Rukom to ide najbolje jer bilo kakva lopatica previše struže po situ i onda prolazi i ono što ne bi trebalo. Ispod se stavi neka prikladna posuda gde odmah pada očišćeni kesten. 

Potiskivanje kroz sito nije baš lagano pa je dobro da se dve žene zamenjuju. A ona koja je trenutno slobodna, može odmah očišćeni kesten pakovati u vrećice za zamrzavanje. Za četiri porcije kesten pirea je 30 dkg dosta. Na to još ide 6 dkg šećera u prahu i par kapi ruma. I naravno šlag. Može  čokoladni preliv.

Ovo je prepis moje bake :)

Social Share