Forumi » Bonton

Bonton - Napojnice

  • 1436 postova
  14. јануар 2016. 16.25.23 CET

  Mada to u Srbiji do skora nije bio običaj restorani, kafići i drugi uslužni objekti počinju više da se oslanjaju na to da će mušterija "častiti" osoblje koje ih je služilo. U našoj zemlji mnogi uvek ne znaju za ovo nepisano pravilo, upravo zato što je nepisano, prilično je retko da se neko seti da ljubaznom konobaru ostavi napojnicu. lpek, nema razloga zašto tl vredni radnici ne bi bili nagrađeni, a evo i  opštih pravila za vislnu napojnlca za razne usluge.

  Za kafiće. zlatni standard širom sveta je da ostavite 20% od cene usluge. Ovo je najlakši iznos za izračunati, jer je potrebno samo da premestite decimalu za jedno mesto onda duplirate taj iznos.

  Za salone lepote takođe važi pravilo od 20%, čak i kada se o vama stara tim osoba, ostavite ovaj iznos koji se posle deli među radnicima.

  U hotelima ćete melo skuplje proći, jer opšte prihvaćeno pravilo je  da treba da date posebnu napojnicu svakoj osobi koja vam direktno pomogne. Treba dati napojnicu osobi koja Vam parkira auto, donese prtljag, dostavi bilo šta u hotelsku sobu. U svetu napojnica u hotalima obično iznose 1-3 dolara, kod nas taj raspon ja 100-300 rst. Napomena: ako ste naručili sobnu uslugu obavezno pogledajte račun, često hoteli uračunaju napojnicu za osoblje u cenu usluge.

  U restoranima prosečna napojnica iznosi 15-20%, ali sa napomenom. Kao i u hotelu, proverite račun da vidite da li je rastoran već uračunao napojnicu u cenu. Neki restorani automatski dodaju napojnice tada se od Vas ne očekuje da dodajete bilo šta povrh toga, mada možete ako želite.