Forumi » Bonton

Bonton - Postavljanje stola

  • 1436 postova
  14. јануар 2016. 16.30.44 CET

  Ponekad se čini da za obrocima treba slediti više pravila nego u životu uopšteno. Ako ne stavljate laktove za sto, žvaćete sa zatvorenim ustima, ne jedete halapljivo ne razbacujete hranu, možete se "provući" bez većine ovih pravila. Ipak, ako želite da ostavite još bolji utisak, evo nekih saveta za lepo ponašanje za stolom. 
  Salvetu pre početka obroka treba raširti i spustiti na krilo, ali sačekajte da Vaši domaćini prvi to učine, pre nego što pođete za njihovim prłmerom. kada otvarate salvetu da biste je postavili na krilo, učinite to u jednom, ołatkom pokretu bez trešenja.

  Velike salvete otvaraju se samo na pola, dok se manje otvaraju potpuno da bi prekrile čitavo krilo. Poželjno je ne gurati salvetu u okovratnik da bi Vam pokrłla grudi. Ako se pak služi hrana koja se mora jesti rukama, uvek prvo pogledajte domaćine i učinite to samo ako oni prvi to urade. U toku obroka često koristite salvetu da očistite usta, ali nemojte brisati već tapkajte ili upijajte po potrebi uglom salvete. Ako morałe na kratko otići od stola, salvetu postavite na sedište u vašem odsustvu. Ako je stolica tapacionirana postavite salvetu tako da uprljani deo ide na gore. Posłe obroka. salvetu preklopite tako da se uprljani deo ne vidi i ostavite je na levoj strani tanjira ili, ako je tanjir odnet, na sredini Vašeg dela stola, ispred sebe. Ako se posłe jela služi kafa ili drugo posłuženje za istim stolom, zadrżlte salvetu u krilu. Kada se dodaje hrana od gosła do gosta, pravilo je da se to čini na desnu stranu. Ako je domaćin pak to započeo u suprotnom pravcu, treba ga se onda držati. Pri dodavanju posude sa jelom, možete ili pridržati osobi do sebe posudu dok sipa ili im je dodati da se sami posluže. Ako je posuda koja se dodaje teška ili velika, postavlja se na sto prłlikom sipanja. Ako želite da dodate nekom jelu soli ili bibera, uvek prvo okusite hranu pre nego što to učinite. Ako dodajete so biber, uvek ih dodajte zajedno. Čak i ako neko traži samo jedno, uvek im dodajte oba. Neki domaćini koriste posudu sa solju umesto slanika. U tom slučaju uzmite so vrhom čistog noža, a nikada prstima ili uprljanim pomagalom. Ako je korpa sa hlebom postavljena pred Vas, poslužite se a onda ponudite osobu sa Vaše desne strane. Ako hleb u korpi nije isečen, isecite par komada, poslužite se. ponudite osobu sa vaše leve strane, a onda dodajte korpu na desno. Ne dodirujte veknu hleba prstima, već upotrebite tkaninu ili salvetu koja oblaže ivice posude sa hlebom da biste isekli komad. Ako želite da namestite bilo šta na komad hleba, nemojte mazati čitav komad već odlomite parče veličine zalogaja. Nemojte uzeti poslednje parče hleba, a da niste ponudili ostale pre toga.

  Opšta pravila za postavljanje stola:

  - Donji delovi pribora za jelo treba da su u liniji sa donjom ivicom tanjira i udaljeni oko pet santimetara od ivice stola.

  - Da ne biste slučajno „sakrili" neki deo pribora za jelo ispod oboda tanjira, postavite pribor za jelo na makar dva i po santimetara udaljenosti od tanjira.

  - Da ne biste ostavili otiske prstiju na priboru za jelo, držite svaki deo vrhovima prstlju sa strane „vrata".

  - Izmedu Vaših gostiju treba da postoji najmanje oko 40 santimetara prostora. Obično to znači da između svakog tanjira treba imati 60 santimetara razmaka.

  - Pre nego što gosti sednu svima treba već biti sipana voda u čaše, a ostala pića spremna za posluženje.

  - Nož se postavlja prvi sa desne strane tanjira, na Oko dva ipo santimetara od istog, dok čaša za vodu svakog gosta treba biti postavljena na dva santimetara iznad vrha noža.

  - Nož se postavlja tako da je ostnca okrenuta tanjiru.

  - Sa svake tanjire ne treba stavljati vise od tri dela pnbora za jelo, osim ako su u pitanju viljuške za posebnu namenu

  Evo primera kako treba postaviti sto za goste u formalnom i neformalnom okruženju.

   

  Formalni obroci:

   

  1. Tanjir, u centru postavke za svakog gosta.

  2. Tanjir za namaze (obično puter ili margarin). Mali tanjir na koji gosti mogu staviti hleb i namaze za isti, stavlja se iznad viljuška sa leve strane glavnog tanjira.

  3. Čaša za vodu. Uvek se stavlja odmah iznad vrha noža svakog gosta. Druge čaše se zatim rasporeduju oko nje. Čaše za vodu uvek treba da budu već pune kada gosti sednu.

  4. Čaša za šampanjac.

  5. Caša za crveno vino. Čaše za crveno vino su šire građe nego čaše za belo vino.

  6. Caša za belo vino. Ima dužu dršku i posudu cilindričnog oblika. Dok se čaše za crveno vino mogu držati u dlanu ruke, čaše za belo vino trebaju se uzimati samo za vrat.

  7, Čaša za šeri.

  8. Viljuška za salatu. Postavlja se prva sa leve strane tanjira, dva i po santimetara udaljena od ivice istog,

  9. Glavna viljuška, levo od viljuške za salatu.

  10. Viljuška za ribu. levo od glavne viljuške.

  11. Glavni nož, prvi sa desne strane tanjira, dva i po santimetara od istog.

  12. Nož za ribu, desno od glavnog noža.

  13. Nož za namaze, postavlja se dijagonalno preko tanjira za namaze sa drškom ka gostu.

  14. Kašika za supu postavlja se desno od noževa.

  15. Ako se služe ostrige, viljušklca za ostrige postavlja se desno od kašike za supu. To je jedina viljuška koja se postavlja na desnu stranu tanjira.

  16.  Ako se služ dezert, kašičice i viljuškice za dezert postavljaju se poprečno iznad tanjira svakog gosta. Ovi delovi pribora za jelo mogu se takode dati gostima pri služenju dezerta.

  17.  So i biber. Mogu se postaviti izmedu postavki svakog gosta, s tim da se slanik postavlja uvek na desnoj strani a posuda sa biberom na levu, malo iznad slanika. U formalnim postavkama preporučuje se da se so služi u posudama za so umesto u slanicima zajedno sa posebnom kašičicom koju gosti mogu koristiti da se posluže.

  A evo i preporučene postavke za neformalne prilike

  Ovo je najuobičajnija postavka za jelo od tri obroka. Osnovna pravila rasporeda se dalje prate (pribor za jelo na 2.5 santimetara od tanjira, čaša za vodu iznad vrha noža itd., detaljnlje u delu o formalnom rasporedu). Naravno ni ovo nije ili/ili slučaj, možete dotavati ili oduzimati elemente po potrebi. Najvažniji deo pripreme obroka za goste je da sve dobro isplanirate. Ukoliko nemate odgovarajući pokrivač za sto, možete umesto toga postaviti manje, individualne podmetače ispod pribora svakog gosta. Preporučuje se da svi gosti koriste escajg iz kompleta, ali ukoliko nemate dovoljan broj u priboru, možete da posetite specijalizovane radnje koje drže opremu za proslave. Neke od njih nude velike komplete za iznajmljivanje. U neformalnim prilikama možete koristiti izmešani escajg.