Forumi » Bonton

Bonton - Vinski bonton

  • 1436 postova
  14. јануар 2016. 16.50.44 CET

  Vino predstavlja ritual i sinonim je za opuštanje i prijatno provedeno vreme sa dragim osobama. U vinu se uživa i zato postoji nekoliko pravila da bi se dobilo najbolje što ono može da pruži.
  Čaša se prihvata desnom rukom na donjem delu. Čaše za bela vina imaju dužu, a čaše za crna vina kraću dršku. Veličina čaše zavisi od kvaliteta vina kojem je namenjena, ali i o vrsti vina. Kvalitetna vina ulivaju se manje čaše, a stona u veće.
  Vino se ne toči do vrha čaše. Čašu treba naliti do malo iznad polovine, jer tako najbolje zapažamo boju, miris i ukus vina.
  Ako je gost u trenutku kada je hteo da popije gutljaj nešto zapitan, treba da vrati čašu na sto dok ne odgovori.
  Čašu ne bi trebalo stavljati blizu tanjira kako se nepažnjom ne bi prevrnula. Ako se za vreme jela pije, treba obrisati usne salvetom ili peškirom i odložiti viljušku i nož na tanjiru.
  Nije pristojno piti suviše naglo, jer čovek može imati neugodnosti. Ko ne želi više da pije ponudu će odbiti lakim pokretom ruke ili povući čašu bliže sebi. Poklapanje čaše rukom nije učtivo.
  Osoba koja poslužuje vino treba da vodi računa o tome da vina budu pravilno ugrejana. Belo vino treba da je hladno, a crno temperirano. Temperatura belih vina pri posluživanju treba da je 11-14c, a crnih 16-22c, s tim da niža granica vredi za mlada, a viša za starija vina.
  Šampanjanac treba da stoji na ledu. Na toploti se razvija previše ugljen-dioksida, zbog čega bi čep mogao da izleti iz flaše pod pritiskom. Za šampanjanac treba da postoji posebna posuda ispunjena ledom.
  Vino se toči u čaše sa desne strane gosta. Pri tome, bocu okrenite s etiketom (etiketa je njegova lična karta) prema gore kako bi bila vidljiva te pazite da bocu ne naslonite na čašu. Boca za šampanjanac se umota u beli ubrus da kapi vode ne bi uprljale odelo, haljinu ili stolnjak.
  Ako služite novo, drugačije vino, obavezno promenite čaše, a pritom zamenite čak i one čaše koje nisu ispražnjene do kraja. Ne dolevajte vino u poluprazne čaše, odnosno ne terajte goste da brzo piju, jer se u vinu uživa polako.
  Služenje bi trebalo da bude bez buke i s mnogo spretnosti. Ako se desi da se čaša sa pićem prevrne, ne bi trebalo praviti buku već pustiti da poplava ode svojim tokom, pogotovo ako je u čaši bila voda. Ako je bilo vino, naručito crno, treba potražiti malo soli i posuti umrljano mesto, jer se time umanjuje šteta na stolnjaku.
  Imajte na umu da je zvučno kucanje rezervisano samo za posebno svečane prilike poput venčanja, dok je u svim ostalim slučajevima dovoljno samo nečujno dotaknuti, odnosno prisloniti čašu jednu uz drugu. Isto tako ne morate se kucati sa svima, već samo sa onima koji sede ili stoje u vašoj blizini, pa čak i s jednom osobom. Prilikom kucanja i nazdravljanja gledajte osobi u oči i lagano se nasmešite jer to podstiče bliskost i povezanost.