Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Bedrenika

    • 1581 postova
    04. март 2016. 23.19.20 CET

     

    Mala bedrenika ili kamenjarska bedrenika (Pimpinella sakifraga L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki.

    Stabljika je uspravna, razgranata, gola ili slabo sitno dlakava, visoka 20-50 cm. Koren je vretenast i odebljao, neprijatnog mirisa.

    Listovi su naizmenični, nalaze se na peteljkama, neparno su perasto razdeljeni na urezane sedeće segmente.

    Cvetovi su mali, beli, skupljeni u štitaste cvatove. Cveta u julu i avgustu.

    Plodovi su jajoliki, glatki.

    Rasprostranjena je u Evropi i zapadnoj Aziji. Staništa su suve livade, pašnjaci, šikare, obale reka, uz puteve, od nizina do planinskog pojasa.

     

    Zaštićena je biljka.

     

    Listovi su jestivi, koriste se sirovi u salata, kuvani kao varivo ili sitno iseckani kao začin. Koren se u narodnoj medicini koristi kod kašlja i problema respiratornog sistema.

     

     

    Velika bedrenika (Pimpinella major (L.) Huds.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki.

    Stabljika je uspravna, šuplja, većinom gola, razgranata, naraste do 100 cm visine.

    Koren je vretenast, odebljao, neprijatnog mirisa.

    Listovi su naizmenični, neparno perasti, ovalni, ušiljeni, nalaze se na kratkoj peteljci. Donji listovi su veliki i nalaze se na dugačkim peteljkama, gornji listovi su postepeno sve manji.

    Cvetovi su mali, beli ili rozi, gusto skupljeni u štitaste cvatove prečnika oko 6 cm. Cvatu od juna do avgusta.

     

    Rasprostranjena je na većem području Evrope izuzev krajnjeg severa, u Severnu Ameriku je uneta i danas je udomaćena. Staništa su joj pašnjaci, livade i polja, rubovi šuma i živica, od nizina do gorskih područja. Odgovara joj vlažna zemlja bogata azotom.

     

    Zaštićena je biljka.

     

    Jestivi su mladi listovi, mogu se jesti sirovi ili kuvani kao varivo. Stariji listovi odrasle biljke koriste se sveži ili osušeni kao začin jelima. U narodnoj medicini koristi se koren koji se sakuplja u jesen ili u proleće. Očisti se, nareže na manje komadiće i suši, te se prema potrebi koristi za probleme respiratornog sistema, olakšava iskašljavanje i pospešuje izlučivanje sluzi.

     

    • 1581 postova
    04. март 2016. 23.24.47 CET

    Jedan od bolje poznatih recepata koji sadrži Bederniku je Grie Soss (Zeleni sos), poznat u Frankfurtu, Nemačka. Ovaj sos uključuje tradicionalno najmanje sedam biljaka: peršun, trstika, mirođiju, vlašac, ugas, kiseljak, bedreniku i borage.

     

    Za regulisanje stolice i snaženje organa za varenje, dnevno se uzima, dva do tri puta, prah istucanog suvog korena, pomešan sa malo vina ili mleka. S druge strane, čaj od korena podstiče rad jetre, eliminisanje žuči i varenje. S obzirom na to da povoljno utiče i na sluzokožu, delotvoran je i kod slabog i spuštenog želuca, žgaravice, slabih creva, kašlja i promuklosti.

     

    Čaj od bedrenike se priprema tako što se kašičica iseckanog korena prelije sa četvrt litra ključale vode i ostavi da odstoji desetak minuta. Zatim se sipa u šolju i pije svakoga dana dve do tri male šoljice. U konzumiranju treba biti oprezan, jer prevelike količine mogu da štete bubrezima. Grgljanje nezaslađenim čajem kao i ispiranje grla, posebno je delotvorno kod angine i bronhitisa.

     

    Bedrenika se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.