Forumi » Pedikir i manikir

Stikle nisu krive za problem sa stopalima

    • 1436 postova
    06. март 2016. 18.50.34 CET

    Poput hirovitih pop zvezda ili ishrane bogate glutenom, visoke potpetice su, u poslednje vreme, na lošem glasu….

    stikle

     

    Naučna studija dokazala je ono što žene već znaju: visoke potpetice nisu najbolji saveznik zdravlja vaših nogu. Naime, lista loših stvari za koje su krive potpetice je dugačka – krive su za istegnute mišiće lista, mogu trajno skratiti tetive, narušiti držanje tela, a kada ih nosite rizikujete da uganete zglob. (Ako ne verujete, pitajte Saru Džesiku Parker!)

    Ali zato nisu više krive za jednu stvar – visoke potpetice nisu uzrok valgusa (deformacije nožnog palca), česte deformacije mišićno-koštanog sastava. Radi se o deformaciji stopala, odnosno iskrivljenju palca u stranu, zbog čega se stvara bolna kvržica na unutrašnjoj strani korena palca.

    Visoke potpetice, naravno, mogu pogoršati već postojeći hallux valgus, u narodu poznatiji kao “čukljevi”, ali studija objavljena u časopisu Arthritis Care & Research, koja je ispitivala povezanost deformacija i bolesti stopala te vrste obuće kod više od 1.000 odraslih osoba, zaključuje da su čukljevi i slični poremećaji stopala najčešće nasledni. To znači da glavni uzrok hallux vagusa nisu visoke potpetice ili časovi baleta koje ste pohađali kao dete, nego vaši geni.

    To ne znači da neudobne ili loše izrađene cipele ne pogoršavaju stanje stopala – one vam mogu povrediti mišiće, zbog njih možete uganuti nogu, ali, eto, za čukljeve, kao i za mnoge druge stvari, slobodno okrivite mamu.