Forumi » Cveće za vrt

20 koraka do savršenog vrta

    • 1436 postova
    07. март 2016. 19.11.36 CET


    Uređenje bašte predstavlja pravi izazov za svakoga. Ako ste voljni da se latite tog posla, zasucite rukave i sledite naše savete.


    Velike saksije s biljkama koje lako uspevaju i ne traže mnogo nege kao što je čuvarkuća biće veoma efektne ako ih izložite zasebno u osunčani deo bašte

    - Pametno iskoristite svaki centimetar postojećeg prostora – tematski ga obogatite nameštajem i biljkama različitih boja i oblika. U jedan deo dvorišta postavite garnituru za sedenje ili sto sa stolicama, a u drugi ligeštul, ljuljašku, ležaljku…

    - Čim zakoračite u vašu zelenu oazu, treba da vas preplavi veličanstven osećaj. Stoga, odmah ispred vrata koja vode u baštu postavite velike saksije ili žardinjere sa žbunastim biljkama. Duž staza zasadite omiljene cvetnice, a ogradom obraslom puzavicama okružite deo za sedenje, vaš ušuškani kutak, skriven od pogleda znatiželjnih prolaznika.

    - Staze duž bašte idealne su ako su široke bar metar, ali to zavisi od veličine vašeg dvorišta. Najlepše izgledaju one vijugave, popločane ili posute šljunkom, oivičene ciglama ili kamenjem.

    Postavite na kraj staze ili pri dnu dvorišta veću biljku u saksiji interesantnog dizajna, i svima će namah privući pogled. Na istom mestu dobro će izgledati i mala drvena kolica u koja ste zasadili raznobojno cveće. S njima će vaš vrt odisati starinskim šarmom.

     
    NAPRAVITE PROSTOR ZA UŽIVANJE U BAŠTI

    - Prostor za sedenje oplemenite zanimljivijim šarenim detaljima. Recimo, sto prekrijte stolnjakom jarkih, veselih boja i, čim sednete za njega, preplaviće vas pozitivna energija. Idealno bi bilo da uparite desen stolnjaka s jastučićima za stolice.

    - Dodatna mesta za sedenje uvek su dobrodošla, naročito kada imate više gostiju. Klupe s prostorom za skladištenje ispod poklopca vrlo su korisne, kao i sanduci, na koje možete da postavite raznobojne jastuke.

    - U zabačene ćoškove postavite žardinjere i saksije s cvećem u jarkim bojama. Za senovite delove odaberite bele i svetloružičaste cvetove.
    Staze duž bašte idealne su ako su široke bar metar, ali to zavisi od veličine vašeg dvorišta. Najlepše izgledaju one vijugave, popločane ili posute šljunkom, oivičene ciglama ili kamenjem

    - Trava nikada ne izlazi iz mode. U baštu unosi boju, teksturu i eleganciju kada se povija na vetru. Obradite zemlju i zasadite travu prema uputstvu na pakovanju. Neophodni su vam i kosilica i prskalica za navodnjavanje kako bi trava izgledala negovano cele godine.

    - Zasadite više vrsta cveća vodeći računa o tome koje u kom mesecu cveta. Napravite raspored tako da od ranog proleća do kasne jeseni imate raznobojne cvetove u bašti. Uskladite boje i visinu biljaka jer ćete u suprotnom i pored uloženog truda dobiti šarenu površinu koja izgleda neukusno i nuredno.

    - Privatnost je veoma bitna, naročito ako na vašu baštu imaju pogled i vaše prve komšije. Rešenje je da se sakrijete pod krošnju visokog drveta, ali imajte na umu da će vam ona, osim pogleda, zakloniti i sunce. Problem će ukloniti nadstrešnica preko koje ćete pustiti da izrastu ruže puzavice, loza ili klematis.

    - Suncobran kraj stola neophodan je za vrele letnje dane. E, njih bar danas možete da birate do mile volje – majušne, klasične, velike, platnene, trščane, od bambusa…

    - Ukoliko u vrtu imate dosadne pločice ili blokove cigli, oživite ih mozaikom koji ćete napraviti od izlomljenih pločica u drugoj boji, školjki, raznobojnog stakla ili kamenčića. 

    NE ZABORAVITE DA POSADITE DRVEĆE

    - Visinu i strukturu dvorište dobija ukoliko u njega posadite malo drveće. Obavezno se pre toga raspitajte o visini i širini koju drvo dostiže. Za manje dvorište odaberite drvo gušće krošnje, na primer ukrasnu trešnju. Ako ipak želite visoko drvo koje ne baca prejaku senku na vrt, opredelite se za srebrnu brezu.

    - Ukrasite saksije i leje žicama s cvećem i insektima. Dodajte neku skulpturu ili fontanu, ali ne preterujte. Bašta s previše ukrasa izgleda neuredno i prenatrpano.

    - Iako su lepše od plastičnih, saksije od porozne gline isušuju zemlju mnogo brže. Ne morate ih se odreći, samo im unutrašnjost obložite plastičnom kesom, koju ćete prethodno izbušiti kako bi višak vode mogao da otiče.

    - Ukoliko u dvorištu imate betonski zid, ofarbajte ga, na njega okačite drvene korpe, napunite ih zemljom, pa u nju posadite omiljene cvetnice.

    - U predvečerje bašta poprima naročit šmek. Da biste pojačali mistični efekat, poigrajte se svetlom. Upotrebite reflektore da pažnju skrenete na određene delove dvorišta. Usmerite ih na drvo od dna stabla ili iza neke velike upadljive biljke kako biste naglasili njenu siluetu.

    - Mirisi biljaka opuštaju, a ruzmarin i lavanda odavno su poznati po takvim svojstvima. Postoji i mnoštvo cvetnica koje divno mirišu celog leta, pa izvol’te.

    - I na kraju, šteta bi bilo da tako lepo uređenu baštu niko ne vidi. Dakle, pozovite prijatelje na druženje, a za tu zgodu vam je potreban i roštilj. U letnjim mesecima sigurno ćete ga koristiti non-stop, a postaćete omiljeni domaćini među svojim prijateljima.