Forumi » Zdravlje

Šta je intolerancija na hranu?

    • Moderator
    • 370 postova
    10. март 2016. 15.23.26 CET

    Šta je intolerancija na hranu? Često se alergija na hranu poistovjećuje s intolerancijom, međutim, prava alergija na hranu je puno ređa i ima je oko 8% dece i 4% odraslih. Alergija je brza reakcija imunog sistema na neke proteine iz hrane i može se potvrditi laboratorijskim testiranjem.

    Intolerancije su češće, jačina reakcije zavisi o dozi, reakcija se može javiti na aditive ili prirodno prisutne materije iz hrani, a simptomi su brojni i često zbunjujući. Laboratorijskog testa u pravilu nema, pa Hovard Deng, suosnivač Netvork-a Food Intolerance najboljom dijagnozom smatra eliminacijsku dijetu: kreće se sa hranom sa niskim nivoom slicilata, amina i bez oko 50 aditiva koji bi mogli stvarati probleme. Zatim se u ishranu uvodi jedna po jedna sumnjiva namirnica.

    Zanimljivo je da potrošači povezuju ono što su pojeli sa svojim trenutnim simptomima jedino ako se reakcija javi unutar pola sata nakon jela. Kod alergije na npr. Kikiriki, simptomi se javljaju odmah, dok se kod intolerancije mogu pojaviti nakon nekoliko sati ili čak dana.

    Simptomi intolerancije na hranu se mogu svrstati u 5 kategorija:

    1. osip, ekcem i druge promene na koži

    2. problemi sa gornjim disajnim putevima, astma, česte prehlade i infekcije uha

    3. nadutost, trbobolja, zatvor, proliv

    4. glavobolje

    5. problemi sa spavanjem, koncentracijom, depresija sve veću zabrinutost potrošača oko toga što sve hrana koju jedemo sadrži potvrđuju i rezultati agencije Mintel: tržište hrane bez glutena, bez laktoze i druge bez hrane se od 2000. godine u Velikoj Britaniji povećalo za preko 300%.