Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Crni luk

    • 1581 postova
    17. март 2016. 22.04.19 CET

     

    Crni luk je biljka poreklom iz Persije, sa podzemnim stablom lukovicom, koje se jede. Sadrži sumporne komponente koje mu daju karakterističan ljutkast ukus (kad sečemo luk plačemo, zato što ove supstance prodiru kroz nos i izazivaju suzenje oka).

     

    Crni luk je svestrana vrsta povrća. Može se konzumirati sirov u salatama, kuvan, i naširoko se upotrebljava u gotovo svim svetskim kuhinjama. Spada u jedno od najzdravijih povrća, ima veliku lekovitu moć. Zbog velike količine vitamina A, B, C i E, revitalizuje naš organizam. Prisustvo vitamina C čini da crni luk deluje kao prirodni štit za odbranu našeg organizma.

     

    Crni luk ima nisku energetsku vrednost, ali je bogat mineralnim solima. Zbog velikog sadržaja vitamina A i C, crni luk se može koristiti u lečenju mnogih bolesti disajnih organa, a takođe štiti naš organizam od parazita i infekcija. Isto tako, velika količina vitamina B čini crni luk efikasnim kod bolesti nervnog sistema. Visok sadržaj minerala, posebno gvožđa i fosfora, daje crnom luku moć kod lečenja anemije.

     


    Poslednja izmena: 17. март 2016. 22.06.32 CET"
    • 1581 postova
    17. март 2016. 22.07.48 CET

    Crni luk kao lek za:

    • reumu: potrebno je da u 1l vode, jedno 15min, prokuvate 3 neoljuštena crna luka. Nakon što sklonite sa vatre, dobijenu tečnost raspodelite na dva jednaka dela, i jedan deo pijte ujutru na prazan želudac, a drugi deo pijte uveče pred spavanje. Druga opcija da kontrolišete i smanjite bol izazvan reumom je da napravite tinkturu od 90g izgnječenog crnog luka i 100ml apotekarskog alkohola od 90 stepeni. Ostavite tinkturu da odstoji 12h. Nakon toga, tri puta dnevno u malu šoljicu vode dodajte 10-15 kapljica dobijene tinkture i popijte. Vrlo brzo ćete primetiti kako se bol smanjuje.

     

    • Crni luk za astmu, nervozu, bolesti bubrega, tuberkulozu, bolesti bešike, gojaznost, dijabetes, impotenciju, zatvor: što češće konzumirajte crni luk, sirov ili blago propržen, kao dodatak salatama i jelima.

     

    • za dijareju: postoje razni načini za lečenje dijareje, a crni luk je jedan od njih. Da biste ublažili ovo neprijatno stanje u 1l vode dodajte 15g ljuske crnog luka, i ostavite da ključa tokom 10min. Dobijenu tečnost procedite i pijte po jednu šolju ujutru na prazan stomak i jednu uveče pre nego što legnete.

     

    • za bolesti disajnih organa: za lečenje bronhitisa i drugih bolesti disajnih puteva preporučuje se da prokuvate 25g crnog luka sečenog na kriške u 400ml mleka. Pijte ujutru pre jela i uveče 20min pre spavanje. Po želji možete zasladiti prirodnim pčelinjim medom.

     

    • za kašalj: iseckajte crni luk na tanke kriške i stavite ga u činiju. Preko luka sipajte 3 kašike šećera. Ostavite da odstoji celu noć, i sutradan na prazan želudac popijte sok koji je pustio crni luk. Ovaj proces ponavljajte sve dok vas kašalj ne prođe.

     

    • za vodenu bolest (zadržavanje tečnosti): osobe koje pate od ove bolesti treba da konzumiraju usitnjen luk i hladno mleko.

     

    • za grip: u čašu vruće vode dodajte sok od jednog ceđenog limuna, 1 kašiku meda i 1-2 kašike soka od ceđenog crnog luka. Pijte 4-6 puta na dan, ukoliko se osećate veoma loše.

     

    • Crni luk za upalu grla: sledeći prirodni recep vam može pomoći za ublažavanje iritiranog grla. Nekoliko kriški crnog luka stavite u 1l vode, dodajte 3 kašičice šećera i ostavite da odstoji pola dana. nako što odstoji, dobijeni sok sipajte u šolju i nekoliko puta na dan njime ispirajte grlo.

     

    • za anginu: 1l vode proključati, i kada se pojave mehurići dodati 100g iskriškanog luka i inhalirati se na toj pari. Ovo je veoma efikasan način za ublažavanje, pa čak i otklanjanje smetnji koje uzrokuje angina.

     

    • za promuklost: pomešajte 20g crnog luka i 250ml mleka, i na 10min ostavite na ringli da se zagreje. Pijte jednu čašu ujutru i jednu pre spavanja. Preporučuje se takođe da ispirate grlo 2-3 puta na dan istim ovim napitkom.

     

    • za astmu: osetićete olakšanje ukoliko ujutru i uveče konzumirate blago propržen crni luk.

     

    • Crni luk za prostatu: pripremite tinkturu tako što čete iscediti 40g svežeg crnog luka, i taj dobijeni sok ćete pomešati sa 120ml apotekarskog alkohola od 80 stepeni. Dobro promućkajte i pijte jednu kašiku ove tinkure u čaši vode (možete i da pošećerite) pre doručka, ručka i večere. Ovaj postupak primenjujte 10 dana u mesecu.

     

    • Crni luk za gliste: dnevno piti 2 kašike ceđenog soka od crnog luka.

     

    • za infekcije: crni luk deluje kao nežno i prirodno sredstvo za dezinfekciju organizma, ali vrlo efikasno.

     

    • za bolesti jetre: svakodnevno konzumirati supu od crnog luka.

     

    • Crni luk za kožu: izgnječite crni luk i utrljajte ga na kožu, da bi vam koža bila nežna i glatka. Možete ga nanositi i na lice. Crni luk je delotvoran i u otklanjanju fleka na koži.

    • 1581 postova
    17. март 2016. 22.15.18 CET

    Napitak za grčeve u stomaku

    Protiv grčeva u stomaku možete ga koristiti na sledeći način: Dobro usitnjen crni luk kuvajte u mleku. Pazite da vam ne zagori. Ovaj napitak je delotvoran i kada su u pitanju ozbiljni problemi poput problema sa želudcem. Ukoliko je to slučaj predlažemo vam da ga koristite umereno ili se posavetujete sa lekarom kako ne bi došlo do iitacije želudca.

     

     

    Recept za čaj od crnog luka

    Još jedan od načina na koji ga možete koristiti je i u vidu čajeva. Priprema se veoma lako, sve što vam treba su:

    2 glavice crnog luka

    Voda

    Manji celer

    200 grama peršuna

    Sastojke je potrebno iseckati i dobijenu mešavinu podeliti u 4 jednake doze. Preporučuje se da ga pijete u jednakim vremenskim intervalima. Ovaj čaj od crnog luk je pogodan za lečenje problema kod mokrenja.

     


    Sok od crnog luka sa domaćim medom

    Možete koristiti ovu smesu na dva različita načina. Prvi je da upotrebite ¼ šolje soka sa punom supenom kašikom meda i tako ga jedite svaki dan ili možete upotrebiti ovu smesu da masirate kožu glave bar 15 minuta dnevno.


    Za rast kose, bez propratnih pojava ( kao što je iritacija očiju).

    Primenjuje se tako što dodate 4-5 iseckanih glavica u 1 litar vode i ostavite da ključa oko 10 minuta. Zatim je potrebno da dozvolite mešavini da se ohladi i odstoji.

    Ovaj rastvor trebate koristiti nakon svakog pranja kose, tako što ćete je isprati sa njim nakon nanošenja šampona. Napomena: Ipak ćete malo osećati crni luk na Vašoj kosi, međutim ako vam to ne smeta previše, nema potrebe da ispirate sa vodom taj dan. Možete isprati kosu koristeći blagi šampon i vodu tek sledeći dan.

     

     

    • 1581 postova
    17. март 2016. 22.17.41 CET

     

    Prema rečima stručnjaka, postoje mnogo prednosti ukoliko stavite crni luk na svoje noge i spavate preko noći. Crni i beli luk su poznati kao prečišćivači vazduha i kada se primenjuju na kožu, oni efikasno ubijaju bakterije u organizmu.

    Luk deluje kao meridijan koji vodi kroz sve puteve do svakog organa u vašem telu. Takođe je poznato da fosforna kiselina prisutna u luku ulazi u krvotok i pomaže da pročistite krv. Luk takođe pomaže u oslobađanju toksina i hemikalija povlačenjem ih kroz noge.

    Evo nekuliko razloga i prednosti zašto je dobro staviti luk u čarapama noću:

    Fosforna kiselina se apsorbuje iz luka i curi u kožu. Ovo je zdravo jer pomaže da se očisti krv dok spavate.

    Luk ubija bakterije - Luk ima jake anti-bakterijske i anti-virusne prednosti koje pomaže u ubijanju štetnih bakterija u organizmu. Ovo je jedan od mnogih razloga zašto treba da stavite luk u čarapama pre spavanja.

    Zdravo srce - Kada se luk nalazi u vašem grudnjaku ili na gornjem delu tela on pomaže u očuvanju zdravlja srca. Ova zdrava navika će zadržati srčana oboljenja na odstojanju.

    Ako stavite luk ispod prstiju u čarapama, kiselina koja se apsorbuje iz luka pomaže u ublažavanju bolova sinusa, vrata i rešava infekcije uha.

    Kada stavite luk na centralni deo vašeg stopala, pomaže da se oslobodite želudačnih infekcija. Takođe je korisno ukoliko imate problema sa bubrezima.

    Ukoliko imate problema sa bešikom, oslobodite se problema postavljanjem luka u čarapama dok spavate. Stavite luk u predelu pete.

    Ako vaša stopala neprijatno mirišu, probajte ovaj jednostavan domaći lek. Isecite komadiće luka, stavite na tabanima i navucite čarape.

    Takođe, ukoliko osećate simptome prehlade ili gripa stavite kolutiće luka u čarapama i tako prespavajte.