Forumi » Napravi sama

Zeleni krovovi

    • Moderator
    • 1581 postova
    28. март 2016. 10.58.45 CEST

    Zeleni krovovi nisu potpuno savremena tehnološka ideja jer su postojali vekovima unazad samo u drugačijem obliku nego danas. Povećanjem broja populacije u gradskim sredinama znatno su se izmenili i klimatski uslovi, ali i uslovi kvaliteta života. Počele su da se nameću potrebe za menjanjem oblika i svojstva tradicionalnih materijala u građevini, pa tako i krovova koji moraju da zadovolje današnje potrebe savremenog čoveka. Zeleni krovovi su odgovor na mnoge potrebe u pogledu funkcije samog krova, konstrukcija zelenog krova mora da zadovolji kako sigurnost i trajnost tako i očuvanje životne sredine.

     

    Zelni krovovi pravilno postavljeni traju duže od standardnog, proizvodeći uz to dodatne ekonomske povoljnosti koje se manifestuju smanjenjem troškova za odvođenje padavinskih voda i smanjenjem potrošnje energije.

     

    Dokazano je da su temperature u gradskim sredinama od 5-7°C više nego na selu, pa je zeleni krov jedan od najdelotvornijih načina za smanjenje temperature vazduha u urbanim sredinama. Neverovatna je i činjenica da temperatura na tradicionalnom krovu može biti i do 40°C viša u poređenju sa zelenim krovom. Zamislite onda kakav prirodni klima-uređaj dobijate ugradnjom ovakog zelenog krova.

     

    Zeleni krovovi u velikoj meri smanjuju opterećenje odvodnih sistema za oticanje atmosferskih voda, tj. imaju kapacitet zadržavanja kišnice i do tri puta veći od tradicionalnih zelenih krovova. U svetlu majskih i septembarskih poplava u Srbiji i regionu, ova prednost zelenih krovova postaje sve značajnija. Višak vode se zadržava u drenažnom sloju krova, i otpušta se kasnije tokom sušnih perioda, u skladu sa potrebama biljaka. Na ovaj način prestaje potreba za dodatnim zalivanjem.

     

    Jedan m² zelenog krova godišnje može da apsorbuje 5kg CO2 i tako direktno utiče na smanjenje globalnog zagrevanja. Ovo je moguće zahvaljujući biljkama na zelenom krovu koje upijaju štetne čestice iz vazduha, poput smoga i teških metala.

     

    Zeleni krovovi pomažu u smanjenju potrošnje energije od 25% pri grejanju i čak 75% pri hlađenju. Ako se u obzir uzmu sve više cene energije, niži troškovi grejanja i hlađenja koje omogućava ovaj sistem zvuče sve primamljivije. Sistem zelenog krova takođe pruža dobru zvučnu izolaciju i tako stvara prijatnije okruženje u gradskim sredinama.

     

    Zeleni krovovi pomažu da se obezbede dodatne zelene površine u gradskim područjima sa ograničenim otvorenim prostorom i povećavaju vrednost zgrada. O atraktivnosti ovih krovova najbolje svedoči činjenica da oni mogu biti osmišljeni i kao javni vrtovi, poslovni ili rekreativni prostori koji pružaju mnogobrojne mogućnosti za upotrebu, a takve mogućnosti su pravi luksuz u gradskim sredinama.

     

    Zeleni krovovi, nezavisno od vrste zelenog krova, sastoje se iz:

     

    sloja vegetacije
    sloja supstrata (rastućeg medija)
    filter sloja
    drenažnog sloja
    zaštitnog sloja
    vodozaštitnog sloja

     

     

     

     

     


    Poslednja izmena: 28. март 2016. 10.59.24 CEST"
    • Moderator
    • 1581 postova
    28. март 2016. 11.01.35 CEST

    Urbanscape - rešenje za sve tipove krovova

     

    Izuzetna prednost Urbanscape sistema zelenih krovova ogleda se i u tome što se veoma lako može montirati na sve vrste krovnih konstrukcija, bilo da se radi o betonskim ili čeličnim površinama, invertnim krovnim konstrukcijama ili bilo kojoj drugoj vrsti materijala korišćenih na krovovima. Elementi zelenih krovova su isti u svim slučajevima, a menjaju se samo zahtevi za izolacijom i položajem vodonepropusne membrane.

     


    Montaža u 8 koraka

     

    1. Očistite krov metlom. Pazite da se vodonepropusna membrana ne ošteti, kako biste osigurali da krov ne propušta vodu.

     

     

    2. Kada vodonepropusna membrana nije otporna na prodor korenja, krov treba pokriti Urbanscape protivkorenskom membranom.

     

    Protivkorenska membrana treba da prekrije vodonepropusnu membranu uz preklapanje od najmanje 0,5 metra na svim stranama. Fiksirajte protivkorensku membranu da biste sprečili da je vetar podigne.

     

    Isecite protivkorensku membranu tamo gde se moraju postaviti drenažne korpe. Nemojte seći direktno preko vodonepropusne membrane. Iz razloga bezbednosti i zaštite protivkorenske membrane, koristite zakrivljeni sekač. Nemojte koristiti sekač oštrog sečiva ili nož.

     

     

    3. Izaberite drenažni sistem:


    (a) Urbanscape drenažni sistem sa rezervoarom – ploče su perforirane sa jedne strane kako bi omogućile zadržavanje vode. Montirajte ploče sa otvorima na gornjoj strani, uz preklapanje.


    (b) Urbanscape drenažni sistem bez rezervoara – razmotajte drenažni sistem, pazeći da beli flis bude sa gornje strane. Ukoliko je potrebno, fiksirajte, i montirajte rolne neposredno jednu uz drugu.

     

    Prekrijte celokupnu površinu krova drenažnim pločama/rolnama.

     

    Isecite drenažne ploče/rolne tamo gde se moraju postaviti drenažne korpe. Iz razloga bezbednosti i zaštite protivkorenske membrane, koristite zakrivljeni sekač. Nemojte koristiti sekač oštrog sečiva ili nož.

     

     

    4. Razmotajte Urbanscape Green Roll poprečno preko Urbanscape drenažnih ploča/rolni. Postavite Urbanscape Green Rolls neposredno jednu uz drugu.

     

    Možete ostaviti prostor od 20cm od ivice krova nepokriven, i upotrebiti ga za površinu prekrivenu šljunkom.

     

    Ako je potrebno, Urbanscape Green Roll se može iseći do odgovarajuće veličine (najbolje makazama).

     

     

    5. Pažljivo razmotajte Urbanscape prekrivač sa mešavinom seduma poprečno preko Urbanscape Green Roll.

     

    Počnite od jezička na vrhu. Proverite položaj Urbanscape prekrivača sa mešavinom seduma pre nego što počnete razmotavanje.

     

    Ako je potrebno, Urbanscape prekrivač sa mešavinom seduma se može iseći do odgovarajuće veličine pomoću makaza ili zakrivljenog sekača.

     

    Urbanscape prekrivači sa mešavinom seduma moraju prekriti kompletnu površinu Urbanscape Green Rolla. Ukoliko se šljunak stavlja na ivicama, pazite da površina bez vegetacije zauzima najmanje 20 cm od ivice krova.

     

     

    6. Postavite drenažnu korpu na odvodne cevi.

     

    Postavite aluminijumski profil oko seduma i stavite L stranu ispod Urbanscape drenažnih ploča/rolni.

     

     

    7. Popunite prostor između ivice krova i Urbanscape prekrivača sa mešavinom seduma šljunkom krupnoće 16-32mm.

     

    Pazite da Urbanscape protivkorenska barijera bude u potpunosti pokrivena.

     

    Visina šljunka treba da bude na istom nivou sa Urbanscape prekrivačem sa mešavinom seduma.

     

     

    8. Odsecite vidljivu protivkorensku membranu sa ivice krova. Nemojte seći direktno preko vodonepropusne membrane. Nemojte koristiti sekač sa oštrim sečivom ili nož.

     

    Pokrijte gola mesta vegetacijom.

     

    Zalivajte vegetaciju sve dok Urbanscape Green Roll ne bude potpuno zasićen.

     

     

    Sa montažom treba početi u roku od 24 časa od isporuke, jer vegetacijske prekrivače ne treba držati u rolnama duže od nekoliko dana (uključujući i transport). Bitno je napomenuti i da zeleni krov treba montirati na temperaturi iznad nule, i pri maloj brzini vetra.

     

    Kada je reč o održavanju, vegetaciju đubrite Urbanscape đubrivom jednom ili dvaput godišnje i uživajte u svim prednostima ovog sistema.


    Poslednja izmena: 28. март 2016. 11.02.08 CEST"