Forumi » Uskršnja dekoracija

Pripreme za Uskrs

    • 1436 postova
    02. април 2016. 14.18.42 CEST

    Najradosniji praznik Uskrs proslavlja se uz tucanje jajima, svečanu trpezu i stare običaje... Predstavljamo vam na desetine recepata za predjela, glavna jela, priloge i kolače, kao i tehnike farbanja jaja!
    Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih.
    Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.
    Uskrs se slavi prve nedelje posle punog meseca posle prolećne ravnodnevnice. Takodje, pravoslavni Uskrs ne može se praznovati istog dana ili pre Pashe (jevrejski pokretni praznik). Kod pravoslavnih hrišćana, koji koriste stari (Julijanski) kalendar (Srpska, Ruska, Jerusalimska crkva,…), kao i kod pravoslavnih hrišćana koji koriste Milankovićev (reformisani Julijanski) kalendar (Grčka, Bugarska, Rumunska, Carigradska, Kiparska i Aleksandrijska crkva), Uskrs je uvek izmedju 4. aprila i 8. maja.

    Kod ostalih hrišćana, koji koriste novi (Gregorijanski) kalendar, Uskrs je uvek izmedju 22. marta i 25. aprila.
    Na ovoj strani, donosimo vam najlepše recepte za Uskrs - predjela, glavna jela i priloge, kao i izbor najlepših svečanih torti. Svaki link vodi vas na detaljno uputstvo za pripremu.
    Sledeći segment posvećen je starinskom običaju ukrašavanja uskršnjih jaja. Uz tradicionalni recept za farbanje jaja lukovinom, tu su i ideje za moderno ukrašavanje i veseli Uskrs u domu.Na kraju je i deo posvećen verskim uputstvima u vezi s postom, simbolima Uskrsa i uređenju doma. Hristos Voskrese!

     U susret tradicionalnom uskršnjem slavlju, lepo je podsetiti se starinskih načina bojenja jaja mi vam dajemo  predloge za osam boja koje možete dobiti koristeći namirnice iz sopstvenog frižidera.Za farbanje uskršnjih jaja mnogima je najlakše da kupe boje u prodavnici, ali ukoliko želite da probate nešto kreativno i autentično, poslužite se namirnicama iz sopstvene kuhinje.Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuvati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi. Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija.