Forumi » Psi

Lajanje i kako ga rešiti

    • Moderator
    • 46 postova
    05. април 2016. 11.05.21 CEST

    Pseće lajanje - problem i kako ga rešiti 


    Psi laju iz različitih razloga. Ljudima je lajanje uznemirujuće i dosadno, dok je za pse ono način komunikacije i potpuno je normalno. 


    To je samo jedan od načina da pas izrazi svoje emocije. Psi i ljudi koji se dugo druže sa psima, razlikuju načine lajanja i shvataju njihovo značenje.Ton lajanja i učestanost označavaju nešto određeno i bitno. 


    Kontrola intenzivnog lajanja je moguća uz trening. Takav trening može biti prijatan i čak smešan. 

    Proći ćemo kroz različite tipove lajanja i naučiti kako ih svesti na minimum.

     

     

    Lajanje psa čuvara

    Psi u dvorištima ili na lancu, smatraju da je njihova dužnost da Vas obaveste da je neko nepoznat na ulazu.
    Oni ga smatraju uljezom jer je teritorija dvorišta jasno označena ogradom bilo koje vrste. Ne pokušavajte da psa čuvara odviknete od lajanja, već ga naučite da zalaje samo jedanput. 


    Odaberite komandu "LAJ" ili "KO JE TO". Vežbajte tako što stojite iza ulaznih vrata i pokucate na njih. 


    Posle prvog laveža, izdajte komandu "DOBRO JE", prijatnim tonom, zatim psu ponudite neku zanimljivu igračku i prijatno se poigrajte sa psom. Ponavljajte sve dok pas ne shvati ovu igru. Ne koristite prisilu i ne forsirajte ni sebe ni psa. Igra mora da bude opuštena i bez napetosti. 


    Vremenom prestanite sa igrom i nagradama. Testirajte komande na kucanje pridošlica. Probajte i sa lajanjem unutar automobila, ako se neko približi kolima.


    Lajanje zbog zahteva

    Psi često laju kada nešto žele. Nikako im ne udovoljavajte, sve dok ne prestanu da laju. 


    Ako im ponudite recimo hranu dok laju, vremenom će postati još razmaženiji i skoro nepodnošljivi. Zato ignorišite ovu vrstu lajanja i nagradite ih tek minut kasnije po prestanku laveža, tj. kada se smire. 


    Možete to uraditi maženjem ili sitnom nagardom u hrani. Pas će shvatiti da insisitiranjem ne postiže cilj i biće smireniji. 


    Lajanje iz straha

    Ova vrsta lajanja isključivo je iz nesigurnosti i straha. Mnogi su razlozi za to, a najčešći je taj da pas nije naviknut na druženje sa drugim psima. Potrebno je naći mirne i razigrane pse koji će vašeg ljubimca opustiti i igrati se sa njime. 


    Potrebno je da pas shvati da mu ne preti opasnost od svih pasa. Upoznajte ga samo sa razdraganim i psima koji su orni za igru. Što je pas stariji ovaj proces zahteva više vremena, ali će nagrada biti stabilan i
    neplašljiv pas. 


    Lajanje iz dosade

    Ova vrsta lajanja javlja se kada pas nema ispunjen emotivni život, tj. zapostavljen je od porodice ili vlasnika. 
    Psu je potrebna povećana pažnja po vašem dolasku kući posle dužeg odsusutva. Za pse u dvorištu ili na terasi, bitno je da se osete delom porodice, stana , a ne usamljenim i odbačenim u nekom kutku. 


    Rešenje je i prijatna zanimacija dok ste odsutni u vidu bezazlenih veštačkih kostiju koje ne mogu ugušiti i povrediti psa ili u usvajanju još jednog ljubimca koji će biti partner za igru.