Forumi » Mačke

Prva pomoc

    • 1436 postova
    06. април 2016. 14.28.51 CEST

    Ovaj članak je napisan sa namerom da onima koji su prvi put postali staratelji mačke bude vodič, a iskusnima podsetnik, o osnovnim smernicama za očuvanje zdravlja kod hitnog slučaja. UVEK se konsultujte sa svojim veterinarom pre nego što svojoj maci prepišete bilo koji lek, ili ako samo imate ma kakvu brigu ili pitanje o zdravlju Vaše mace. NIKADA nemojte da dajete mački lekove namenjene ljudima, a da se prethodno ne posavetujete sa veterinarom. Ako Vaša maca ima ili tek dobija hronično stanje poremećaja zdravlja, kao što je mačji dijabetes ili mačja leukemija i t.d., preporučujemo da se vode pisane beleške o svim datim lekovima, kao i sve druge beleške o stanju mačjeg organizma kao što je hidracija, puls, apetit, rad želuca i creva, isto kao i nivo energije i temperament, a isto tako i lično mišljenje o opštem stanju Vaše mace. Ovo neće samo da Vam pomogne da shvatite šta najviše pomaže Vašoj maci, već će da se pokaže neprocenjivim za veterinare koji će sa Vama i Vašom macom da rade u budućnosti.

    PRIBOR ZA PRVU POMOĆ Svaka kuća sa mačkom treba da ima jedan ovakav!!! Uverite se kako svaki član porodice zna gde se ovaj pribor nalazi i da takođe zna kako pozvati Vašeg veterinara 24 časa dnevno zbog hitnog slučaja (!).  

    Evo šta treba da se nalazi u priboru:

    - Broj telefona Vašeg veterinara i svi brojevi za hitne slučajeve.

    - Vata. Najbolje je imati paketić vate i malo tufera.

    - Gaza u rolni i jastučići od gaze.

    - Zavoj. - Vodonik peroksid (3% hidrogen za dezinfekciju)

    - Hidrokortizon mast.

    - Manje makaze, sa zaobljenim vrhovima.

    - Sterilni rastvor za ispiranje očiju, neškodljiv za mačke.

    - Pincete.

    - Čista, bela pamučna čarapa. Vrlo je korisna da se navuče preko povređene šape, što pomaže da rana i Vaši podovi ostanu čisti dok se ne zaustavi krvarenje.

    - Rektalni termometar (preporučujem Vam da nabavite neki od novih termometara koji mere temperaturu za samo 3 sekunde, jer mace nisu baš strpljive kada treba da im se meri temperatura).

    - Špricevi (raznih veličina). Vrlo su korisni za davanje oralnih lekova i prisilno hranjenje mačaka i mačića koji su suviše slabi da jedu sami.

    - Nekoliko limenki hrane za bebe, po mogućnosti sa ukusom jagnjetine (najprivlačniji za mačke) (dobro se uverite da ova hrana slučajno ne sadrži crni luk, jer je on otrovan za mačke)

    - Lek protiv dijareje, za mačke, koji je prepisao veterinar.

    - Loptasti špric (sisaljka), za usisavanje sluzi iz nosa i usta.

    - Jaka svetiljka, za pregled mačke.


    Poslednja izmena: 06. април 2016. 14.29.33 CEST"