Forumi » Mačke

Agresivnost

    • 1436 postova
    06. април 2016. 15.08.30 CEST

    Kada je agresivnog ponašanja dosta? Kućne mačke, iako pripitomljene verzije, još uvek su rođaci „velikih mačaka”, a sa tim su zadržale nešto od agresivnog ponašanja većih i divljih mačaka. Mnogi staratelji se žale da imaju mačku koja grize i grebe. Njihove ruke i noge pričaju o agresivnoj mački! Šta činiti kada imate mačku koja grize i grebe? Mačke, uopšteno, ispoljavaju takvo agresivno ponašanje zbog brojnih razloga. Iako to može biti frustrirajuće, ima nade.

    Upamtite da se Vama ne dopada ponašanje, a ne mačka, zato ne žurite sa otuđivanjem mačke ako je pomalo problematična. Većina problema sa agresivnošću kod mačaka ima vrlo jednostavna rešenja koja, uz malo vremena i energije mogu pomoći Vašoj mački da bude slatka, ljupka maza kakvu želite. Ako osećate da je Vaša mačka prekomerno agresivna i da primena datih saveta ne pomaže, potrebno je posavetovati se sa veterinarom ili pak stručnjakom za ponašanje.

    Mačke, kao lavovi, pokazuju znake dominacije i teritorijalnosti prema drugim mačkama u domaćinstvu, pa će dominantna mačka najverovatnije biti i agresor u kući. Nikada ne bi trebalo da pokušate da prekinete hijerarhiju kod vaših mačaka. Međutim, ako Vaša mačka počne da bude previše agresivna prema Vama ili drugoj mački u Vašoj kući, verovatno treba da intervenišete i probate da pomognete agresivnoj mački da se umiri. Upamtite, postoji fina crta između dominantne mačke i prekomerno agresivne mačke. Razliku ćete uočiti po brazgotinama i ujedima na Vama i Vašim ostalim ljubimcima. Najjednostavniji način za ograničavanje agresivnosti je pomaganje Vašem ljubimcu da ispolji tu agresivnu energiju na drugačiji, zdraviji način, tako što ćete mu pomoći da smanji potrebu za agresivnošću.

    Vaša mačka može biti agresivna zbog mnogo razloga:

    1) Postupate sa svojim mačkama protivno njihovoj već utvrđenoj hijerarhiji

    2) Teritorijalizam

    3) Materinski/očinski instinkti

    4) Vreme parenja

    5) Dosada/želja za igrom

    6) Bolest

    7) Genetska predodređenost

    8) Nije prikladno socijalizovana

    9) Strah ili preusmerena agresivnost

    10) Nepravilno čitanje mačkinih signala

    Hijerarhija: U kućama sa više mačaka, među njima će biti uspostavljena hijerarhija u dominaciji. To se obično ogleda u tome kako se Vaše mačke postavljaju vertikalno. Uopšteno, Vaša dominantna mačka će zahtevati da sedi na najvišoj mogućoj tački. Morate da se povinujete ovim „zakonima” i da postupate sa mačkama shodno tome. Vodite računa da uvek hranite i mazite najpre dominantnu mačku. Ako samo pričate svojim macama, opet morate prvo da se obratite onoj dominantnoj. Pomalo je uvek favorizujte, ako ikako možete. To možda izgleda nepravedno, ali tako je to u mačjem svetu, a same Vaše mačke su to odabrale. Ako probate da idete protiv ovog sistema i „odaberete” dominantnu mačku sami, a da ona stvarno to nije, pravi dominator neće biti srećan i počeće sa agresivnim ponašanjem da bi održao svoj položaj.

    Teritorijalizam: Mačke su po prirodi teritorijalna bića. To potiče od njihovih predaka, koji su morali da štite svoju teritoriju da bi preživeli. Iako Vaša kućna mačka ne mora to da čini da bi preživela, one će svejedno da ispoljava takvo ponašanje. Obezbedite da Vaša mačka ima svoje sopstvene stvari (posebno ako imate više mačaka). Svaka mačka bi trebalo da ima svoje sopstvene igračke, ležaj, prostor za spavanje i odmor i t.d. Ako mačka oseća da nema odgovarajuću teritoriju ili ako oseća da je njena teritorija prisvojena, može da se javi agresivno ponašanje.

    Materinski / očinski instinkt: Mačka koja tek što je postala majka, ili otac (zavisno od rase), biće VRLO zaštitnički raspoložena prema svojim mladim. Ako se postavite između roditelja i deteta, moći ćete da iz prve ruke vidite malo agresivnog ponašanja!

    Parenje: Mačka u vreme parenja može da postane vrlo agresivna, pošto je njen instinkt da pronađe par po svaku cenu. Ne samo zbog agresivnosti, već i zbog mnogih drugih razloga, trebalo bi da sterilizujete svoje mačke kada su u uzrastu od oko 6 meseci.

    Dosada: Misliti kako su mačke potpuno samodovoljne i da im nismo potrebni ni zbog čega drugog sem hrane, vode i skrovišta, netačno je. Naši ljubimci od nas očekuju podsticaje u obliku igre i razgovora. U divljini možete videti mačke kako se stalno igraju sa drugim mačkama i to je u stvari vrlo važan deo njihovih aktivnosti, pošto im pomaže da nauče da se bore i napadaju plen, podstiče intelektualni razvoj, uči ih prikladnim društvenim veštinama a takođe i koordinaciji i proceni trenutka. Vašim mačkama je takođe potrebno to vreme igranja. Treba da provedete najmanje dva sata dnevno igrajući se sa Vašim ljubimcem (samo vodite računa da ga ne učite grubostima). Što više stimulišete um svoje mačke i učite je da istražuje i igra se, to više će Vaša mačka biti srećna i samodovoljna. Mačke koje nemaju oduške za svoju „kreativnu energiju” mogu da postanu agresivne iz dva razloga. Prvi je da im to pomaže da oslobode tu energiju, a drugi je da im to pomaže da privuku pažnju koju žele od Vas. Ako Vaša mačka ima običaj da vas ogrebe dok prolazite pored nje, ili da skače na Vas i napada Vas bez razloga, možda je to zato što je željna pažnje.

    Bolest: Mnoge mačke koje imaju zdravstvene probleme (od buva do bubrežne bolesti), će ispoljavati agresivnost. Ako ne možete da nađete ni jedan drugi razlog za agresivnost Vaše mačke, trebalo bi da je odvedete veterinaru na kompletan pregled. Genetska predodređenost: Kao i ljudi i mačke imaju ličnosti za koje imaju genetsku predodređenost. Neke mačke su po prirodi agresivne. Ako imate agresivnu mačku možda ćete poželeti da tu agresivnost umanjite postupajući sa njom kao sa dominantnom, sterilisati je, obezbediti joj dovoljno teritorije i stimulisati je igrom. Ako osećate da ste pokušali sve a još uvek imate prekomerno agresivnu mačku, možete da razmislite o odlasku do veterinara koji će Vašoj mački dati sredstva za umirenje. Nedovoljno socijalizovana: Socijalizacija je čin podučavanja mačke kako da postane društvena životinja. Ako je Vaša mačka onaj tip koji ujeda kad god joj priđete, mrzi da je držite ili dodirujete i koja u svakoj prilici sikće na Vas, onda Vi imate loše socijalizovanu mačku. To je verovatno potomak napuštene mačke, beskućnice, koji nije imao pravi kontakt sa ljudima. Takva mačka mora najpre da bude socijalizovana pre nego što postane prihvatljiv ljubimac. Kućne mačke takođe mogu da se vrate takvom ponašanju ako su napuštene, ako se sa njima loše postupa ili su zapostavljene. Socijalizacija nije strašno težak posao ali traži vreme. NE ODUSTAJTE, JER STRPLJENJEM POMAŽETE NESREĆNOM BIĆU, A NAGRADA JE ZNAČAJNA: DOBIĆETE LJUBIMCA KOJI ĆE ZNATI DA VAS CENI.

    Strah ili preusmerena agresivnost: Mnogi staratelji su bili žrtve ovakve vrste agresije, koja se javlja kada je mačka već u stanju preuzbuđenosti ili straha, a čovek se umeša. To se događa kada pokušate da prekinete borbu mačaka, ako ometete mačku dok vreba plen, ili ako je Vaša mačka u borbenom raspoloženju. Najbolje je ne mešati se u ovakve stvari (osim naravno ako osećate da Vam je mačka u opasnosti i da morate da je zaštitite).

    Nepravilno čitanje mačkinih signala: Mačke, kao i ljudi, imaju različita raspoloženja o kojima nas obaveštavaju pomoću ušiju, očiju, repova, položaja tela, glasa i krzna. Ako se Vaša mačka nalazi u raspoloženju u kome ne želi da se igra ili da bude uznemiravana, to će Vam staviti do znanja. Može da šiba repom, povije uši unazad i t.d. Ako ne poštujete to što Vaša mačka govori pa pokušate da je uzmete, ili je pomilujete dok je u lošem raspoloženju, možete da dobijete ćušku, šištanje ili grebanje. Najbolji način da se takve situacije izbegnu je da naučite ono što ona „govori”. Ako to učinite, znaćete kada Vaša mačka želi ljubav i pažnju, a kada samo želi da bude ostavljena na miru.


    Poslednja izmena: 07. април 2016. 12.32.48 CEST"