Forumi » Mačke

Obelezavanje teritorije kod macaka

    • 1436 postova
    06. април 2016. 15.34.20 CEST

    Mačke u divljini obeležavanje koriste kao način da komuniciraju jedna sa drugom. Proces obeležavanja može da poprimi nekoliko različitih oblika. Mačke najčešće rasprše urin po površini da bi je obeležile. Mačji urin sadrži masnu supstancu koja pomaže da se urin „prilepi” za predmete. Ovo je takođe sastojak koji čini da mačji urin ima svoj poseban i jak miris. Takođe može da se javi obeležavanje fekalijama, mada manje često.

    Mačke takođe poseduju žlezde za miris na podbratku, na slepoočnicama, oko očiju, ispod ušiju, oko anusa, u korenu repa i između šapa. Miris takođe može da se izluči iz svih ovih oblasti. Dobar primer za ovo je kada mačka grebe predmete. Ovaj postupak ne samo da ostavlja njihov miris, već takođe stvara i vizuelne oznake drugim mačkama, da ih vide i da znaju.

    Mačke oba pola (mada mužjaci češće obeležavaju nego ženke) obeležavaju kao znak drugim mačkama da je izvesna teritorija njihova i da su one dominantne mačke u kraju. Mačka koja je u teranju i mužjak koji joj odgovara puno će da obeležavaju dok su u potrazi za parom. Prilično je jednostavno odvići mačku od loše navike da grebe (vidite odeljak o grebanju) i da obeležava urinom i fekalijama (oba, međutim, zahtevaju vreme i strpljenje).

    U većini slučajeva sterilizacija mačke će biti dovoljna da zaustavi obeležavanje. Ako ovo ne reši problem, potrudite se da mačku uverite da joj je teritorija bezbedna i da je njena dominacija (ili položaj u hijerarhiji) sigurna. Ovo znači da ćete morati da otkrijete zbog čega ona obeležava (ima li u kući nove mačke, može li kroz prozor da vidi drugu mačku, da li ste upravo nabavili novog 51 ljubimca, da li dajete prednost drugoj mački koja nije dominantna) a onda da pokušate da se iz tog ugla borite sa problemom. Ako je vaša mačka makar i malo obeležavala u prošlosti, moraćete da uklonite sve znake obeležavanja upotrebom posebnog rastvora za suzbijanje mirisa (u jednom tekstu sam naisla na tvrdnju da će i deterdžent za pranje rublja sa enzimima da završi posao).

    Iako Vi možda imate osećaj da ste potpuno očistili prostor i da on lepo miriše, mačke imaju prefinjeno čulo mirisa i vrlo je verovatno da će taj prostor još uvek da smatraju označenim, osim ako niste primenili rastvor za uklanjanje mirisa koji je predviđen za mačji urin i sprej (raspršeni urin). Sve dok prostor ne bude zaista čist, mačka će da odlazi tamo i da ponovo obeležava. Takve proizvode možete da nabavite u prodavnici za ljubimce. Napomena: Mačke mogu da obeležavaju zbog bolesti. Stoga, pre nego što počnete sa pokušajima da obeležavanje suzbijete posmatrajući ga sa stanovišta mačjeg ponašanja, odvedite mačku veterinaru da biste otklonili svaku sumnju.

    PRSKANJE URINOM Kao što je većini staratelja mačaka poznato, mačji „sprej” je jedan od najneprijatnijih mirisa uopšte. Sprej ustvari nastaje kada mačka pomeša malo urina sa žlezdanim sekretom zvanim feromon. Ovo se događa dok urin prolazi preko genitalne oblasti. Ovo je takođe razlog što mačke imaju veoma uočljiv položaj dok prskaju (stoje uspravno i zadnjice dignu visoko u vazduh, umesto da čučnu, kako to čine dok uriniraju). Ako Vaša mačka ne zauzima takav položaj onda ona možda urinira, a ne prska. Ako je tako, vidite tekst „Neprikladno pražnjenje”. Razlog broj jedan da mačke prskaju je taj što su u teranju (ženke), ili žele da se pare (mužjaci).

    Ženke će da prskaju da bi privukle mužjaka. Mužjaci će da označe spoljne granice svoje teritorije, da bi omeđili prostor u kome će da nađu svoj par. U takvom slučaju, sterilizacija Vaše mačke bi trebalo da bude dovoljna da zaustavi prskanje. Mačke mogu da prskaju i zbog bolesti. Stoga, pre nego što počnete sa ispravljanjem prskanja sa stanovišta ponašanja, treba najpre da odvedete mačku veterinaru i odbacite svaki mogući zdravstveni problem koji bi mogao da bude krivac.

    Neki od razloga za prskanje su sledeći:

    - Javio se trenutak velike napetosti (stres), koji je uzrujao Vašu mačku (preseljenje, veliko okupljanje u kući, građevinski radovi na kući i t.d.).

    - Dominantno ponašanje

    - Teritorijalističko ili agresivno ponašanje Klasični primer dominantnog ili teritorijalističkog ponašanja je kada u kuću dovedete novu mačku. Ako Vaša mačka oseti da joj je dominantni položaj ugrožen, može da otpočne da prska (čak i ako je sterilisana), da pokaže ko je gazda i čija je stvarno ta kuća. Druga klasična situacija je kada mačka koja živi u kući počne da kroz prozor viđa slobodne mačke u dvorištu. Osećajući se ugroženom i teritorijalnom, mačka počinje da prska. U ovakvim prilikama pokušajte da smanjite potrebu Vaše mačke da prska, dovodeći je u uverenje da je njena teritorija bezbedna, da je njen dominantni položaj (ili položaj u hijerarhiji) siguran i nivo napetosti Vaše mačke održavajte što nižim.

    Na primer, ako ste u kuću doveli novu mačku, možda će da bude potrebno da postojećoj mački pomognete da prihvati novog ljubimca i da shvati da je njen položaj u kući još uvek bezbedan. Ako se zbio neki događaj koji je stvorio napetost (selidba n. pr.), možda ćete morati da ponovo uvežbate mačku da prihvati novo okruženje kao bezbedan, postojan dom, u kome nema napetosti.  Takođe će da bude potrebno da uklonite sve tragove mirisa upotrebom specijalnog rastvora za suzbijanje mirisa.

    Mačji urin i sprej sadrže amonijak, snažnog i postojanog mirisa koji se teško uklanja. Uobičajeno čišćenje neće potpuno da ukloni miris, bar ne do onog stepena kada mačka više neće moći da ga oseti (mačke imaju krajnje osetljivo čulo mirisa). U nastojanju da uklonite sve tragove mirisa, biće neophodno da koristite poseban rastvor. Ovakav rastvor razlaže amonijak i druge sastojke zasnovane na belančevinama, koji se nalaze u urinu, u hemikalije koje će Vaša mačka da ignoriše. Vrlo pažljivo sledite uputstvo za upotrebu ovih proizvoda.

    Mnogo puta će biti potrebno da ponovite tretman dok potpuno ne uklonite miris. Ako ne možete da utvrdite koja mesta su poprskana urinom, upotrebite ultraljubičastu svetiljku. Pod svetlom ove svetiljke, ta mesta će da imaju svetlo žutu boju. Ovu svetiljku možda možete da iznajmite u lokalnoj prodavnici za ljubimce.


    Poslednja izmena: 06. април 2016. 21.45.36 CEST"