Forumi » Stari srpski obicaji i verovanja

КРСТОВДАН

  • Moderator
  • 370 postova
  17. април 2016. 21.47.00 CEST
  • Данас је Крстовдан - дан кад змије беже на починак


   Крстовдан је велики празник који прославља Српска православна црква и верници, дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим. 


   Крстовдан се слави два пута у току године, 18. јануара и 27. септембра.

   Раније су се људи строго држали поста на овај дан. У неким селима одржавају се вашари. Највећи вашар у Горњој Пчињи приређује се у Радовници, испод цркве поред реке Пчиње, где је подигнуто неколико сеника који се користе за вашар. Људи рано долазе и продају и купују стоку; све до подне, а од поднева долазе они који желе да виде вашар, да буду виђени и да се провеселе.

   Људи рођени на овај дан
   За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

   Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста да би се заштитила од болести. У народу се верује да се на Крстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема. У свим селима исплаћују пољаре, који чувају поља од Ђурђевдана до Крстовдана и који терају птице и наплаћују глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено о Ђурђевдану.

   У нашем народу се верује да на Крстовдан - 11. по старом календару, односно 27. септембра по новом, треба ископати рупе за сађење воћака, како би им се гране што више разгранале. У околини Лесковца на овај дан људи су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке. Тај освештан босиљак држали су са иконом, и он је касније служио за разна исцељења. Крстовдан се слави и као крсна слава.

   Предсказања
   У многим крајевима се на Крстовдан предсказује и време:

   - Ако је на Крстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.

   - Ако до Крстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме.

   - Тиха киша о Крстовдану предсказује благу зиму.

   - Грмљавина о Крстовдану предсказује плодну годину.

   - После топлог и сувог септембра предстоји хладан и кишовит октобар.

   - Септембарска киша - злато њивама, отров виноградима.

   - Што “не скува” август, “скуваће” септембар.

   - Какав септембар, такав и март.

   - Ако је Крстовдан облачан, зима ће бити снеговита. Ако је ведар, биће сувомразице.