Forumi » Stari srpski obicaji i verovanja

Свети Илија

    • Moderator
    • 370 postova
    17. април 2016. 21.50.33 CEST
    • Иако већина мало зна о његовом правом животу, прослављање Светог Илије је укорењено дубоко у традицију српског народа. Помиње се у Талмуду, Библији и Курану

      На дан кад се слави Свети Илија у доста градова и села организују се вашари, а он спада у најпоштованије светитеље међу Србима, раме уз раме са Светим Николом, Светим Ђорђем и осталима.

      Иако већина мало зна о његовом правом животу, прослављање Светог Илије је укорењено дубоко у традицију српског народа, који га још назива и громовником. Оно што је за Словене био Перун, то је за Србе Свети Илија, а ако знамо да су Срби управо из многобожачке словенске религије прешли на хришћанство, јасно је зашто се придаје толики значај овом светитељу.

      Илија или Елаја (јеврејски Елиyаху) је био јеврејски пророк из 9. века п. н. е. Помиње се у Талмуду, хришћанској Библији и Курану.

      Био је родом из Ароноба из града Тесвита. По предању, када се Илија родио, његов отац Сабах је видео око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног карактера и силе огњене. Младост је провео у дубоком размишљању и молитви, често сам у пустињи.

      Тадашњи цар Ахав, под утицајем своје жене Језавеље, напустио је веру Мојсијеву и уместо Јехове славио туђе богове. Пророк Илија супротставио се цару пребацивши му отпадништво и пророковао сушу и глад због слављења туђих богова.

      Чинио је чуда кроз која је Бог показивао Јеврејима своју праведност. Због неправди коју је цар чинио народу и грамзивости, Илија му је прорекао да ће њему и његовој жени пси лизати крв после смрти, што се и обистинило.

      Пророци нису имали ничег заједничког са врачарима у то време. Они нису живели од прорицања будућности и врачања. То су били мудраци, народни учитељи, како би данас рекли — друштвени и политички радници.

      Они су стварали и проповедали више религиозне концепције засноване на личној моралној одговорности човека пред Богом. Пророци су истицали етичке вредности религије, у којој нису важни ритуал и церемонија, а чија суштина је у томе да људи буду у души праведни. Својим радом пророци су спремили пут настанку хришћанства.

      Предање каже да се Свети Илија вазнео на небо и да је и даље жив. Он ће, према предању, бити претеча другог доласка Христовог у који верују припадници ове религије.

      Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију. По народној традицији, Свети Илија се вози на ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен.

      Грмљавина је тутњава његових кола којима се он вози по небу и облацима. На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како држи нож у руци као знак да је њиме поклано 450 лажних Валових зреца на брду Камил, или како седи у пећини где се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.

      Свети Илија је у Србији био слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. Међутим, након пропасти краљевине Југославије и доласка комуниста на власт, слава је престала да се поштује. Године 1992. Свети Илија поново постаје слава ваздухопловаца.

      Међу Србима постоји изрека “Од Светог Илије, сунце све милије”. Такође, многи се одлучују да мушкој деци дају име по овом светитељу јер је симбол снаге и неустрашивости.