Forumi » Psi

Opekotine kod psa

    • Moderator
    • 46 postova
    19. април 2016. 16.57.59 CEST

    OPEKOTINE KOD PASA 


    Opekotine dejstvom suve toplote kao što je npr. plamen i oparotine nastale dejstvom vlažne toplote, kao što je npr. para su najčešće nezgode koje se dešavaju u kući. 


    Simptomi i lečenje su isti.
    Kada se bavite psom koji se opekao, morate biti veoma pažljivi, jer su opekotine veoma bolne i životinja ne dozvoljava da se dira. Preduzmite mere zaštite od ujeda vezivanjem njuške trakastom krpom, ili mekanim kanapom. 


    Može da se desiti da prođe nekoliko dana pre nego se pojave simptomi opekotine. Na koži će se pojaviti zelenkasta krasta. Nipošto ne skidajte krastu! Ona će otpasti sama od sebe. Ispod nje će ostati rozikasta mlada koža, koju treba namazati uljem kantariona i previti. Kod težih slučajeva, odnesite psa veterinaru. 


    U ozbiljnijim slučajevima, kada je pas jako opečen, prvo postupiti kao u slučaju šoka. Utopliti psa i davati mu rastvor glukoze (rastvoriti 2-3 kašičice šećera u 500 ml vode, prokuvati, ohladiti, pa dati psu). 


    Olakšajte mu bol nekim analgetikom prema preporuci veterinara i prebacite ga odmah kod veterinara. 


    Napomena
    Ne smete davati psu bilo kakav lek, jer neki bezlazleni lekovi poput acetisala za ljude, mogu ubiti psa. Uvek se posavetujte sa veterinarom, zapišite koji lek ste mu dali i koliko leka ste dali. Taj podatak je važan za veterinara.