Forumi » Psi

Gušenje psa

  • Moderator
  • 46 postova
  19. април 2016. 17.06.39 CEST

  GUŠENJE 


  Gušenje nastaje kada jezik ili neko strano telo blokira deo grla. Gušenje obično izgleda ružnije nego što jeste, jer se pas uspaniči. 


  Važno je da se vi ne uspaničite! 


  Ako se pas onesvestio zbog nedostatka kiseonika, otvorite mu usta i izvadite jezik. Proverite prstima da li mu se nešto zaglavilo u grlu. 


  Ako jeste, nemojte strano telo gurati, već ga pažljivo izvucite prstima. Čim protok vazduha bude slobodan, pas će početi normalno da diše i doći će sebi. 


  Ako se to ne desi, dajte mu veslačko disanje. 


  Psi se obično guše ako progutaju male, gumene loptice kojima se igraju. Pošto ih je veoma teško izvaditi, bolje ih izbacite iz igre. 


  Ako se takva lopta zaglavi u grlu - stojeći opkoračite psa nogama, sagnite se u struku, podvucite obe ruke ispod grudi psa, stavite svoje prste među prste druge ruke i naglo trzajem spajajući svoje laktove - izbijte vazduh iz pluća psa - ako to uradite grubo i naglo lopta će izleteti napolje. 


  To se savetuje i kod gušenja dece igračkama. 


  Čak i da se polome rebra to je mnogo bolji ishod od smrti gušenjem. Zatim, često se događa da se kost zabode psu u jednjak, pa je to uzrok gušenja. 


  Ako vidite da pas tumara i šapama se umiva mahnito preko lica a njuška je stalno ka zemlji, kost je u grlu.
  Da bi se to sprečilo, nemojte psu davati male, šiljate kosti. 


  Ako mu već i date kost da je glocka, onda neka to bude velika goveđa kost - rebro koju ne može progutati i dajte mu samo kada je sit. 


  Pazite da pas ne pomisli da mu otimate kost i naglo je proguta da je vi ne bi ukrali od njega. 


  NIKADA NE OSTAVLJAJTE PSA SAMOG SA KOSKOM, KADA NISTE SA NJIM U SOBI!