Forumi » Blogovanje

Kako napisati i objaviti post

    • 1436 postova
    12. мај 2016. 14.18.30 CEST

    Početak pisanja i objavljivanje članka?

    Budući da ovde govorimo o blogu pod Google Blogger nalogom, napomenućemo da u okviru vaše Kontolne table postoji prostor - radno okruženje koje je predviđeno za pisanje i objavljivanje postova u prevodu vaših pisanih članaka. No pre nego što pojasnimo gde se to okruženje nalazi i koje su mu sve mogućnosti, potrebno je da ga prvo podesimo.

    To ćemo lako uraditi prateći putanju:

    Podešavanja  Postovi i komentari

     

     

     

    Ovako treba da vam izgleda to sređeno polje i na kraju kliknite sačuvaj.Ovo ne radite svaki put...

     

    Opis dodajte reči koje će biti vezane za vaš blog

    Zatim se vratite na novi post i tu vam se otvara radna tabla.Kako da ubacite sliku pogledajte na slici

     

    Zatim vam se otvara prozor koji vam daje mogucnost da birate sliku koju da stvaite i odakle želite.

     

     

    Da ne dužimo previše (mada ne može ni na  brzinu),  ostvrnućemo  se  na  glavne  opcije  koje  nam editor za pisanje teksta nudi, a one su sledeće:

    Zvanje ...mesto predviđeno za naslov vašeg članka (ovo nema potrebe posebno objašnjavati).

    Veza ili URL ...mesto predviđeno za link do vašeg posta ili link sa vašeg posta. Šta to znači? Jednostavno, naslov vašeg posta je aktivan, sam po sebi. To znači da ukoliko neko klikne na naslov vašeg članka pred njim će se otvoriti novi prozor u internet prikazivaču. Novi prozor biće onaj koji ste vi odredili vezom. Primer: ukucali  ste  u  polje  Veza  sledeće..http://blogvolimonet.blogspot.rs/...pred ; korisnikomkoji  je  kliknuo  na  naslov vašeg posta otvoriće se novi prozor koji ćega direktno odvesti na stranicu http://blogvolimonet.blogspot.rs/ href="http://mojblog.blogspot.com/">. Ukoliko želite da u polje Veza ukucate adresu stranice o kojoj govori članak koji ste napisali onda ćete to i učiniti. Primer: pišete članak o uputstvima za blogere,  a  želite  da  prikažete vezu sa izvorom  informacija  koje ste dobili  sa nekog drugog bloga na primer ovoga... u polje Veza ukucate adresu http://blogvolimonet.blogspot.rs/ i klikom na naslov vašeg članka otvoriće se prozor bloga Blog trikovi. Mislimo da smo ovo razjasnili zasada.

    Pregledaj ...opcija predviđena za brzi pregled napisanog teksta.

    Izmeni HTML ...opcija predviđena za izmenu HTML  koda  vašeg  članka  -  svaki  članak  osim što se može predstaviti u običnoj pisanoj formi moguće je pregledati i preko ovog  HTML uređivača, te tako ukoliko ste upoznati sa HTML kodom možete isti preurediti i podesiti na vama odgovarajući način - ovaj deo podešavanja i preuređivanja HTML koda odnosi se samo na članak  koji trenutno pišete.

    Napiši ...ova opija predviđena je za pisanje članaka i njihovo uređivanje. U okviru nje (i opcije Izmeni HTML) imate mogućnosi: Opozovi radnju (Undo), Ponovi radnju (Redo), zatim opcije uređivanja izgleda, i veličine fonta, te njegove boje i pozadine. Sledeće dve opcije ćemo objasniti detaljnije. Opcija Veza služi kao i gore navedena (pod tačkom Veza), da slici ili tekstu u članku dodelite neku vezu. Na primer, želite da omogućite čitaocu vašeg članka da brzo poseti stranicu sa nekom temom, ili neki programom za download, desnim klikom miša ćete markirati sva slova u reči ili čitavoj rečenici kojoj želite dodati vezu, a zatim levim klikom izaberete opciju dodaj  vezu  i  u  polje  URL  ukucate ili nalepite vezu željene stranice. Isto je i sa  slikama  u članku.  Nakon  što  ste uvezli sliku, dvoklik na nju i izaberete opciju dodaj vezu... u URL polje isto nalepite željenu vezu. 

    ...zatim slede opcije koje služe za poravnavanje teksta (poznate su vam ukoliko ste radili sa nekim tekst editorom WordPad, MS  Word Notepad itd.), te opcije za nabrajanje i citat...

     

    Umetni novi prelazak...opcija predviđena za prekidanje članka,gde će ukoliko je članak dugačak, isti biti prekinut a čitaocu će biti predstavljen samo uvodni deo članka, a u nastavku biće ispisano Čitaj više ili Pročitaj ceo tekst, na  koji  će  morati  da  klikne  ukoliko je zainteresovan da pročita ceo post. Ovu opcuju posebno ćemo objasniti u narenom postu na ovom blogu pošto je bitna.

    Oznake ...predviđeno mesto za oznaku tj. kategorizaciju članka. Ukoliko želite  da  vaš članak pripadne određenoj kategoriji onda mu dodelite oznaku tako što ćete u polje upisati ime kategorije tj. oznake. Na primer: članak govori o programu Photoshop i knjizi o istom programu. U prazno polje upisaćete Photoshop, Knjiga, ... pojmove obavezno razdvojte zarezom. Nakon  što  objavite  članaknovi  odeljak  Oznaka  ili  Kategorija pojaviće se u desnoj koloni na vašem blogu te će čitaoci imati uvida u arhiviranje vaših članaka po pojmovima, a klikom na jedan od njih pred čitaocem će biti izlistani svi vaši članci koji imaju Oznaku i vezu sa tim pojmom. Još jedan primer... na ovom blogu Blog trikovi sa leve strane uočićete odeljak po imenu Teme, a pojmovi su Kako Početi, Podešavanja... klikom na jedan od pojmova dobićete listu svih članaka koji nose  ove Oznake.

    Opcije posta ...ovde postoji nekoliko opcija a sve  govore dovoljno  same za  sebe  pošto nisu preterano komplikovane. Ovde ćete dozvolti ili ne čitaocima da komentarišu vaše članke, regulisaćete datum i vreme objavljivanja članka, povratne veze i uređivaćete HTML (po želji).

    Slobodno pišite vaše članke i upoznajte se sa vašim tekst editorom, jer sledeći put idemo na novu temu.

    Pišite i našem blogu i družite se sa klubom prijatelja Volimo Net.

     

    http://www.volimo.net/blogs


    Poslednja izmena: 13. мај 2016. 14.15.29 CEST"