Forumi » Blogovanje

Kako promeniti Favicon na vašem blogu

    • 1436 postova
    12. мај 2016. 17.21.51 CEST

     

    Google Blogspot servis omogućio nam je da promenimo Favicon (ikonu) našeg bloga jednostavno, sa par klikova mišem. Da li je ovaj novi način promene Favicon-a   bolji  i  praktičniji?  Saznaćete u narednim  redovima...međutim sada imamo mogućnost da uradimo istu stvar a da pri tome ne moramo "češljati" HTML kod bloga. Pa da krenemo... kao što rekosmo  sa  par klikova.

    Prijavite se na vaš Blogger nalog a potom pratite putanju Kontrolna tabla » Šablon

    Na stranici šablon uočićete novu opciju Ikona omiljenog Izmeni! (ma šta to značilo ali tako piše za sada), pokraj dela koji se odnosi na izmenu Navbar-a - prva je ikona favicona, pogledajte u slici ..

    Kliknite na nju a potom klik na opciju Choose File! (izaberi fajl).

     

    Sa svog računara izaberite sličicu koja će u buduće predstavljati  ikonicu  vašeg  bloga,  a  potom  kliknite na opciju Sačuvaj, zatim opet Sačuvaj i Prikažiblog!

     

    To izgleda ovako ...

    E, sad....

    I gotovo... posao smo priveli kraju, podrazumevana/default ikonica Google Blogger-a je promenjena.

     

    VAŽNE NAPOMENE!

    Podržan format favicon-a koji nameravate uploadovati sa svog  računara  je  iskljjučivo  *.ico  (što  zanači npr. mojaICOnica.ico)  a maksimalna dozvoljena veličina fajla za sada je10kb.

    Ukoliko nemate mogućnost da na svom računaru sami izradite ikonicu odgovarajućih dimenzija, istu možete "napraviti" konvertovanjem neke *.jpg sličice u *.ico format i to bez ikakvog alata on_line na stranici  FavIcon From Pics  OVDE »

    Jednostavno upload-ujte sličicu *.jpg ili *.gif formata i konvertujte je u *.ico format. Potom sačuvajte promene na lokalnom disku vašeg računara i ikonica je spremna za vaš blog.

    Imajte na umu i to da neće svi internet browser-i podržati izvršene izmene ikonice. Npr. vaš  novi  favicon videće se u Internet Explorer-u i Firefox-u, dok u Google Chrome-u nećete moći videti novu ikonicu?!?! Nema baš mnogo smisla da Google servis koji pruža uslugu blogging-a i novu uslugu izmene favicon-a pod istim servisom u svom browser-u ne prikaže rezultat ali tako je... Kao prvo, ograničeni ste sa formatom izabrane slike i  veličinom iste od maksimalnih 10kb, zatim primorani ste da istu konvertujete i na kraju Google Chrome neće prikazati novu ikonicu.

    Posetite nas blog i družite se sa klubom prijatelja Volimo Net.

    http://www.volimo.net/blogs