Forumi » Blogovanje

Kako postaviti sliku - II DEO - podešavanja

    • 1436 postova
    13. мај 2016. 14.14.11 CEST

    PODEŠAVANJE DIMENZIJA/VELIČINE SLIKE
    Kao što je rečeno ovu temu ćemo obraditi u nekoliko delova kako bi se izbegla gomila novih pojmova koja može zbuniti korisnika. Tako smo stigli do drugog dela koji se odnosi na pošeavanje slike/fotografije u post-u. U prethodnom članku Kako postaviti sliku - I DEO objasnili smo kako upload-ovati sliku i postaviti je u post. To je bio automatski metod, a sada ćemo se pozabaviti podešavanjem dimenzija slike "ručno" tj. stručno. Rimuje se ali nije šala, malo ćemo prepravljati HTML kod koji i nije tako strašan kako zvuči, u šta ste se dosada mogli uveriti (promena dimenzije objekta/resize) a obećali smo neće biti teško...

    PODEŠAVANJE VELIČINE SLIKE PROMENOM VREDNOSTI U HTML kodu

     

    Pretpostavimo da smo počeli sa postavljanjem/pisanjem,  novog članka/posta.Radi lakšeg razumevanja prvo ćemo (odmah) upload-ovati jednu sliku po svom izboru.

    Pošto smo upload-ovali sliku i postavili je  u  post  pozicioniraćemo  je  ponuđenim  opcijama (objašnjeno u prvom delu), ali sada ćemo njenu veličinu odrediti prepravkom vrednosti u HTML kodu. Kliknučemo na opciju Izmeni HTML kao je to prikazano dole.

     

    Pojaviće se novi prozor predviđen za uređivanje posta u HTML kodu, koji izgleda ovako...

     

     

    HTML kod koji je prikazan na prethodnoj slici u celosti izgleda ovako:

     

    Potražićemo deo koda koji se odnosi na dimezije, a to su izrazi  height/visina  i  width/širina  (markirane plavom bojom). Promenom vrednosti height 320 pixela u 150 i width 232 pixela u 110 umanjićemo sliku (ili uveličati ako upišemo veće vrednosti  od  postojećih).  Suština  je  da  na  ovaj način možemo tačno uklopiti sliku ukoliko je to potrebno, a broj opcija je neograničen za razliku od samo tri opcije koje nam Blogger servis nudi. Sledi prikaz iste slike podešene na height/visina 150 pixela i width/širinan a110pixela,a to je u jedno i rezultat koji biste i vi trebali dobiti.

    KOJE JOŠ ELEMENTE POSEDUJE DEO POMENUTOG HTML kod

    Ovime smo objasnili  podešavanje  dimenzija  slike  u HTML kodu,  ali  nema  smisla  da  izostavimo

    ostale elemente kada su već pred nama. Pozabavićemo se samo onim osnovnim.

     

    Redom:

    Crvena boja - veza slike (klikom na sliku posetioc ce diti odveden na stranicu koja  se nalazi  pod znacima navoda - npr. ako pod navodnike ukucate tekst http:\\vašblog.blogspot.com, posetioc cebiti preusmeren na vašblog)

    Plava boja - visina i širina slike (ovo smo već obradili)

    Ponovo crvena boja - pod navodnicima navedena je tačna lokacija gde se na net-u hostuje/skladišti naša slika. Trenutno ona se nalazi pod Blogger host servisom i skladišti je Google Blogger (ovu vrednost možete promenuti ako imate otvoreni neki svoj alternatvni besplatan  nalog  gde  hostujete slike i ne želite da koristite Blogger host servis. Primer Video i Picture hostinga jeste http://tinypic.com/. Ovaj servis e besplatan i veoma pouzdan te možete tamo otvoriti nalog.)

    I to je sve. Posao smo priveli kraju a da se nismo naročito pomučili.

    Pogledajte i nas blog i družite se sa klubom prijatelja Volimo Net.

     http://www.volimo.net/blogs