Forumi » Rešenje za sve probleme

Saveti za fudbalske fanove

    • 1581 postova
    19. мај 2016. 16.55.08 CEST

     

     

    Deset saveta za sigurno putovanje na svetska prvenstva:


    1. Osmatrajte okolinu


    Tako ćete preduprediti potencijalnu pljačku. Iako najveći rizik od nasilnog napada preti u siromašnim distriktima i urbanim centrima, krađe su zastupljene širom zemlje. Zato sa sobom ne nosite ništa od vrednosti, niti više novca nego što vam je potrebno za jedan dan. Izbegavajte izolovane lokacije, naročito kada padne mrak i ukoliko je moguće, putujte u grupama. Vrata hotelske sobe uvek treba da su zaključana. Čuvajte se preterano prijateljski nastrojenih stranaca. Nikada ne prihvatajte piće od nepoznatih osoba.


    2. Nemojte voziti


    Naročito ako ste prvi put u zemlji i ne poznajete puteve i vozačke navike. Saobraćaj se odvija brzo i haotično.


    3. Izbegavajte proteste i demonstracije


    Iako strani turisti obično nisu meta demonstranata, savetuje se izbegavanje ovih događaja. Ukoliko dođe do izbijanja nasilja, policija koristi mere za kontrolu mase, kao što su suzavac i korišćenje pendreka, koji mogu zakačiti i nevine prolaznike. Iz istih razloga se savetuje izbegavanje bilo kakvih spontanih proslava i sličnih događaja.


    4. Izbegavajte favele


    Zbog brojnih kriminalnih aktivnosti koje se odvijaju u favelama i nedostatka policije u istim, ukoliko ne morate, ne zalazite u ove gradske oblasti.

     

    5. Stižite ranije


    Ako idete na neki događaj, potrudite se da stignete ranije. Tako ćete izbeći gužve na ulazu, koje takođe predstavljaju sigurnosni rizik. Planirajte unapred rute kojima idete po gradu, kako biste izbegli najavljene proteste.

     

    6. Jezik


    U državnoj administraciji i bankama mnogi ljudi govore engleski, ali ukoliko se radi o nekoj bitnoj stvari, unapred organizujte prevodioca.

     

    7. Sa sobom nosite samo ono što vam je potrebno tokom dana


    Ukoliko vam pljačkaši zatraže novčanik, torbicu, novac ili druge vrednosti, predajte ih bez otpora. Korisno je i da sa sobom imate lažni novčanik sa starim nevažećim kreditnim karticama, nekoliko fotografija i nešto novca, koji ćete moći da predate u slučaju pljačke. Kriminalci su često naoružani, zato je najbolje ne suprotstavljati im se.

     

    8. Zdravstvena zaštita


    Kvalitet zdravstvenih usluga veoma varira u različitom delovima sveta – i svaki region se suočava sa nekim izazovima. Javna zdravstvena zaštita je univerzalna i besplatna za sve, pa i za strance. Ali čest je nedostatak specijalista. Privatne klinike su locirane u svim većim gradovima i na nivou su onih u zapadnoevropskim zemljama. Sve lekove koji se koriste kao terapija potrebno je poneti u dovoljnoj količini i u originalnom pakovanju, zajedno sa receptom za lek, zbog malog ali postojećeg rizika da će biti konfiskovani na carini.

     

    9. Pokušajte da se uklopite


    Većina sigurnosnih incidenata vezanih za turiste (krađe, prevare i sl.) dešavaju se u turističkim oblastima, u javnom prevozu, ispred velikih hotela i na plažama. Turisti su lako prepoznatljivi i zato su laka meta. Potrudite se da što više izgledate kao lokalac, ne pokazujte vredne stvari u javnosti (naročito skupocene fotoaparate) i rentirajte jeftinije modele automobila.

     

    10. Istražujte pre putovanja


    Većina fudbalskih fanova će najviše vremena utrošiti na informisanje o samom prvenstvu, a zaboraviće na zdravstvena i bezbednosna pitanja. Ipak, uvek je pametno odvojiti nešto vremena i za ove „nezanimljive“ teme, a ukoliko idete organizovano, preko agencije, zamolite svog agenta da vas uputi u sve važne stavke ovog tipa.