Forumi » Informacije

Španci novim taksama odbijaju turiste

    • 1581 postova
    19. мај 2016. 17.01.11 CEST

    Održivi turizam Španije uskoro bi mogao da postane neodrživ, budući da od 01. jula na snagu stupa odluka o novim turističkim taksama, koje se navodno uvode kako bi pomogle održivost ove industrije u Španiji.

    Novu taksu, koja za dvonedeljni odmor četvoročlane porodice može da iznosi i do 112 eura, moraće da plate svi turisti koji ovu zemlju planiraju da posete od 01. jula, bez obzira na to da li su svoj smeštaj bukirali pre ili posle ovog datuma.

    Taksa iznosi jedan euro za noćenje po osobi u hotelima od jedne do tri zvezdice, odnosno dva eura za hotele i rizorte sa četiri i pet zvezdica. Ako ste mislili da novu taksu možete da izbegnete rentiranjem privatnih kuća i vila ili boravkom u kampovima, prevarili ste se, jer se taksa naplaćuje i za ove vrste smeštaja.

    Čini se kao da Španija veoma dobro koristi činjenicu da su zbog kolapsa nekih mediteranskih destinacija turisti alternativu potražili upravo u španskim letovalištima, pa i cene smeštaja i brojnih turističkih usluga u ovoj zemlji beleže primetan rast.

     

    Ipak, Španija nije jedina zemlja koje je odlučila da turiste ovog leta počasti dodatnim troškovima, jer Malta od juna takođe uvodi taksu od pola eura za noćenje po osobi, a novac od ove takse namenjen je očuvanju prirodnih resursa ove male mediteranske zemlje.