Forumi » Turističke zanimljivosti

10 svetskih cuda koje su izabrali putnici

    • 1436 postova
    26. мај 2016. 21.08.30 CEST

    Ugledni sajt prepun saveta, informacija i iskustava s putovanja, TripAdvisor, nedavno je objavio deset najboljih svetskih znamenitosti prema iskustvima i glasovima svojih korisnika.

    Istraživanje je provedeno na način da je uzet kvalitet i kvantitet ocena i opisa od strane putnika u zadnjih 12 meseci. Uz to, dodata je i još jedna važna komponenta, a to je cena smeštaja u svakoj od destinacija gde se znamenitosti nalaze.
    Među prvih deset našlo se doslovno svašta: od katedrale, preko hramova pa sve do mauzoleja. No, dosta priče, krenimo s odbrojavanjem!

    10. Duomo u Milanu

    Slavna i nadaleko poznata milanska katedrala gradila se ukupno kroz šest vekova, a danas je najveća gotička katedrala Italije i jedna od najvećih crkava na svetu. Na njoj su posebno impresivni brojni 'šiljci' ali i hiljade statua, koje plene pogled svakog prolaznika.

    9. Lincoln Memorial (Washington)

    Sećate se velikog bazena s obeliskom ispred kojeg Forrest Gump drži govor pre nego ga prekine njegova voljena Jenny? E pa to je deo spomenika koji je mnogo veći, a uključuje zgradu koja podseća na Akropolu i Lincolnov spomenik. No, bazen je poseban i pleni najveću pažnju, bar ako je verovati turistima.

    8. Alhambra (Španija)

    Ako vas put ikad nanese na jug Španije, svakako posetite Granadu i slavnu utvrdu, ali i palatu, Granadu. Ovo čudo od građevine su sagradili zadnji muslimanski vladari Španije i danas je jedina netaknuta islamska srednjovjekovna palata. Potpuno je jasno da se nalazi i na popisu Svetske kulturne baštine, a ukoliko želite okinuti dobru fotografiju, odavde je pogled savršen.

    7. Crkva Hristovog uskrsnuća (Rusija)

    Ne, ovde se ne radi o slavnoj moskovskoj Crkvi Svetog Vasilija koja vam je svima verojatno jako dobro poznata, već onoj u Sankt Peterburgu. Izgledom doduše i podseća na onu poznatiju u glavnom ruskom gradu, no i ova je jasno čudo za sebe. Relativno je mlada jer je izgrađena na prelazu iz 19. – og u 20. vek, a na njoj su radili neki od najpoznatijih ruskih umetnika.

    6. Velika Džamija u Cordobi (Španija)

    Još jedan od ostatak muslimanske gradnje u Španiji je i ova džamija. No, ne dozvolite da vas zavara ime, jer je ona danas glavna katedrala cordobske nadbiskupije. Poseban je užitak proći kroz veliko dvorište narandzi i osetiti miris voća, a ne trebamo verovatno ni govoriti kako je i ona našla svoje mesto na popisu UNESCO – a.

    5. Taj Mahal (Indija)

    Svima vam je poznat, no verojatno svi ne znate kako je ova svetski poznata atrakcija u principu – mauzolej. Jedno je od najpopularnijih mesta, Taj Mahal je ujedno i sjajan primer mogulske arhitekture, ali pre svega, on je definitivno spomenik jednoj pravoj ljubavi.

    4. Bazilika Sv. Petra (Vatikan)

    Je li uopšte potrebno napisati nešto o možda i najpoznatijoj crkvi na svetu? Gradila se ukupno 120 godina, na njoj su radili i majstori poput Michelangela, krije remek dela poput slavne 'Piete', a pogled s kupole (ovo ćete morati platiti) gleda na celi Rim. Ako vam je još do kulture, svakako posetite i obližnje vatikanske muzeje.

    3. Angkor Wat (Kambodža)

    Spomenik je to koji su sagradili stari Kmeri, a kasnije je preživeo i strašnu diktaturu 'novih' Kmera (crvenih). Dugo je bio zapušten, ali srećom nije prepušten zaboravu te je obnovljen i danas privlači turiste iz celog sveta.

    2. Džamija šeika Zayeda (UAE)

    Nalazi se u Abu Dhabiju i recimo da je dovoljno velika da bude najveća u zemlji, a osma u svetu. Ime je dobila po osnivaču UAE koji ovde mirno i počiva. O njenoj veličini najbolje govori kako može primiti oko 40 hiljada vernika, a minareti se uzdižu i do 115 metara. U njoj se nalazi i najveći rukama izrađeni tepih na svetu.

    1. Machu Picchu (Peru)

    I za kraj, do najbolje atrakcije idemo u Južnu Ameriku! Sveti grad u kojem su nekad živele Inke smestio se na nešto više od 2 hiljade metara nadmorske visine. Zadnje analize kažu kako ovo verovatno nije bio klasični grad jer u njemu nisu nađeni ostaci koji bi podsećali na upravne ili vojne objekte, već je vrlo verojatno izgrađen kao religijsko središte ili posed cara. Čak i ako niste ljubitelj arheologije, ovaj veličanstveni grad u Andama je greota ne posetiti ukoliko za to imate priliku.

     

     

    Čuveni tepih...


    Poslednja izmena: 26. мај 2016. 21.17.19 CEST"